Infofinanciar > Lumea la zi > Fox News: Stat membru NATO, un posibil aliat al Rusiei! Controversă în urma unei decizii surprinzătoare
Lumea la zi

Fox News: Stat membru NATO, un posibil aliat al Rusiei! Controversă în urma unei decizii surprinzătoare

Erdogan, Sursă foto: playtech.ro
Sursa foto - playtech.ro

Săptămâna trecută, președintele Turciei dă o lovitură puternică prin care îi susține acțiunile lui Vladimir Putin, prin faptul că nu vrea ca Finlanda și Suedia să adere la NATO. Conform unor observatori, influența pe care Rusia o are în Anakara ar putea fi un motiv important pentru decizia lui Recep Erdogan în ceea ce privește cele două state din nordul Europei.

Se crede că statul turc este un aliat ascuns al Rusiei

Încă de când Rusia a început războiul în Ucraina, Turcia nu a aplicat nicio sancțiune contra Moscovei, spre deosebire de cele mai multe state membre NATO. Potrivit surselor citate de Fox News, Turcia a devenit  un loc sigur pentru averile oligarhilor ruși, intervenind și atunci când Statele Unite ale Americii au cumpărat sistemul de apărare antirachetă rusesc, S-400.

Oficialii din America au spus că există semnale de alarmă în ceea ce privește acordul S-400 cu Rusia, mai precis că acesta ar putea dăuna securității NATO, punând de asemenea în pericol schimbul de informații dintre SUA și Turcia.

Un reprezentant al Institutului Hudson și un fost secretar NATO, mai precis Marshall Billingslea, a declarat pentru Fox News Digital următorul lucru: „Este important să înțelegem că Turcia joacă astăzi același joc pe care l-a jucat întotdeauna în regiune în ceea ce privește adoptarea de către Turcia a unor poziții care să beneficieze de propriile interese și care să contravină intereselor NATO.”.

Tot acesta numește Ankara drept un „actor independent” care a adoptat poziții în urma cărora rușii au avut de câștigat. Un exemplu este faptul că  atunci când Rusia a invadat Georgia, în anul 2008, Turcia a închis accesul la Marea Neagră, lucru care a împiedicat navele americane să ajungă în Georgia.

Unii comentatori afirmă că acest lucru este suficient și că Turcia ar trebui să fie exclusă din NATO. Președintele Forumului Orientului Mijlociu din Philadelphia, Daniel Pipes, a spus recent că : „Nu cred că Turcia aparține NATO. Spun asta de un deceniu..Este timpul să expulzăm Turcia din NATO. Las-o să meargă în Rusia, las-o să meargă în China. Bună cale de scăpare.”.

Turcia pare că este împotriva NATO

Tot Pipes, care este un observator cu experiența al Turciei, spune că, din 1952 până în anul 2002, această țară a fost un aliat de încrede al NATO. În schimb, în ultimii 20 de ani pare că Turcia a devenit ostil față de statele din alianța politico-militară, țări precum Grecia.

Erdogan spune că Finlanda și Suedia au o atitudine deschisă față de organizațiile de tip terorist, iar acest lucru îl face să nu aibă încredere în aceste state și afirme că nu știe cum poate avea încredere în dorințele lor de a fi membre NATO.

O jurnalistă din Turcia, Uzay Bulut pe numele ei, a spus că :<< Există mulți politicieni kurzi, activiști pentru drepturile omului și refugiați politici în Finlanda și Suedia. Guvernul turc îi consideră „teroriști” și pare să șantajeze aceste două națiuni pentru a le extrăda în Turcia. Națiunile europene par de asemenea să înțeleagă situația kurdă și sunt de acord cu eforturile kurde pentru egalitatea politică în Turcia.>>.

Pentru ca Finlandei și Suediei să le fie permis să adere la NATO, trebuie să primească vot pozitiv de la toți cei 30 de membri.