Infofinanciar > Info > Din ghearele DNA, la conducerea Bucureștiului! Toni Greblă este noul prefect al Capitalei
Info

Din ghearele DNA, la conducerea Bucureștiului! Toni Greblă este noul prefect al Capitalei

Grebla sursa foto Fanatik
Toni Greblă sursa foto: Fanatik

Fostul senator PSD, judecător CCR și secretar general al Guvernului Dăncilă, Toni Greblă a fost numit prefect al Capitalei. El ia luat locul Alexandrei Văcaru, ce tocmai a fost eliberată din funcție.

„Astăzi (miercuri- n.r.) a fost aprobată prin hotărâre de guvern, eliberarea din funcție a doamnei Văcaru Georgiana Alexandra din funcția de prefect al Municipiului București.”, a anunțat Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Executivului, la finalul ședinței.

Toni Greblă va fi noul prefect al Capitalei, după ce numirea sa de către premierul Ciucă va fi publicată în Monitorul Oficial.

Fostul prefect a fost Alexandra Văcaru

Văcaru era prefect din partea PNL, însă funcția revine acum social-democraților. Edilul Sectorului 6 i-a mulțumit prefectului pentru întreaga sa activitate.

„Îi mulțumesc doamnei Alexandra Văcaru pentru excelenta activitate de prefect al Municipiului București din ultimele 7 luni! Nu a avut un mandat ușor și a gestionat cu multă dăruire, atât cât a ținut de ea, pliat pe competențele prefectului, și situația pandemică și criza refugiaților veniți din Ucraina. A fost un adevărat liant între instituțiile statului de la nivel local și central, și o spun cu mâna pe suflet, a fost unul dintre cei mai buni prefecți ai Capitalei”, a spus Ciprian Ciucu pe Facebook.

În primăvara anului trecut PNL, USR și UDMR au negociat împărțirea prefecților. PNL a numit prefect în Capitală, iar UDMR a obținut numirea unui prefect la Cluj. Împărțirea funcțiilor a creat nemulțumiri în PNL. Emil Boc a fst extrem de nemulțumit că postul a fost cedat UDMR. În martie 2022, după ce ajuns la guvernare, social-democrații au preluat postul de prefect al Capitalei, iar UDMR a cedat funcția de la Cluj liberalilor.

Eliberarea din funcție a doi subprefecți

Purtătorul de cuvânt al Executivului a spus că au fost eliberați din funcție doi subprefecți: Nițescu Nicolae din funcția de subprefect al județului Brăila și Salup Rusu Alexandru Marian din funcția de subprefect al județului Suceava.

„Astăzi (miercuri – n.r.), prin hotărâre de guvern, a fost numit domnul Toni Greblă în funcția de prefect al Municipiului București. De asemenea, prin hotărâri de guvern, a fost numită Badiu Virginia Loredana în funcția de Subprefect al Județului Brăila, iar Sinescu Florin în funcția de subprefect al județului Suceava.”

Pentru funcția de prefect al Capitalei s-a vehiculat și numele lui Alexandru Hazem Kansou.

Cine este Toni Greblă

Toni Greblă a fost senator în legislatura 2008-2012 din partea PSD și reales la alegerile legislative din 2012 ca senator de Gorj. În decembrie 2013, a preluat funcția de judecător al Curții Constituționale, după terminarea mandatului judecătoarei Iulia Motoc. În 2015, Greblă a fost triis în judecată de Da pentru trafic de influență,iar în 2018 a fost achitat, în primă instanță de Înalta Curte. Instanța a decis ridicarea sechestrului dispus de procurori în acest caz, ia în 2019 a fost achitat definitiv. În 2018-2019, actualul prefect a fost secretar general al Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Ultima funcție deținută a fost cea de președinte a Consiliului Legislativ, secția de Drept Privat. În luna februarie a acestui an, el a fost numit administrator al Companiei de Drumuri (CNAIR).