Infofinanciar > Info > Proiect inedit al Baroului București. Când vor studia elevii educație juridică
Info

Proiect inedit al Baroului București. Când vor studia elevii educație juridică

educatie-sursa-unsplash.com
Foto: unsplash.com

Aproximativ 280 de avocați ai Baroului București îi vor instrui pe elevii a peste 130 de unități de învățământ din capitală în sistemul judiciar din România, atât în drept civil cât și în drept penal. ”Fii avocat în școala ta” este cel mai amplu proiect de responsabilitate socială desfășurat în cadrul profesiei de avocat.

Programul a fost inițiat de Uniunea Națională a Barourilor din România și tratează teme precum violența fizică, bullingul, agresiunile sexuale, dar și infracțiunile contra patrimoniului sau securitatea cibernetică. Specialiștii din drept le vor explica școlarilor și despre Constituția României, drepturile, libertățile și obligațiile lor ca membrii ai societății. Proiectul începe de astăzi și va dura timp de 5 săptămâni.

Avocatul devine profesor pentru o oră

Pentru o oră pe săptămână, în cadrul cursului ”Fii cool fără să fi penal”, nume mari din avocatura bucureșteană vor aduce la cunoștința elevilor și liceenilor drepturile și responsabilitățile lor în societate, precum și ce înseamnă răspunderea lor civilă și penală.

Programul va conține 5 ore de curs și va fi structurat astfel:

  • Infracțiuni contra vieții și integrității persoanei – copii vor învăța că anumite glume sau gesturi pot purta denumiri ca vătămare corporală sau poate chiar omor.
  • Libertatea și integritatea sexuală – adolescenții află despre infracțiunile ce țin de violarea intimității
  • Infracțiuni contra patrimoniului – școlarii vor descoperi că desenele grafitti pot fi pedepsite de lege
  • Hugs Not Drugs! – vor fi prezentate problemele legate de consumul și traficul de droguri
  • Hacking might be a crime! – o inițiere în ceea ce înseamnă infracțiunile informatice

În modulele care vor fi predate vor fi folosite cazuri reale din fiecare tip de infracțiune, vor fi organizate simulări de procese și prezentarea acestora va avea un caracter interactiv. Nu se va pune accent pe textele de lege, toate informațiile vor fi predate într-un limbaj facil, lucru care face posibilă o înțelegere ușoară din partea școlarilor și maximizează impactul pozitiv al lor asupra sistemului judiciar din România.