Infofinanciar > Info >  Bogdan Licu îl va înlocui pe Valer Dorneanu în funcția de judecător CCR
Info

 Bogdan Licu îl va înlocui pe Valer Dorneanu în funcția de judecător CCR

Bogdan Licu sursa foto Libertatea.ro
Foto: Libertatea.ro

În ședința de marți, Camera Deputaților a decis înlocuirea lui Valer Dorneanu cu prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, în funcția de judecător al Curții Constituționale a României.

„Vreau să vă spun tuturor că este o onoare pentru mine să fiu aici, în faţa dumneavoastră. Despre mine pot să vă spun că sunt magistrat, am o vechime de peste 25 de ani în magistratură, am parcurs aproape toate etapele profesionale în cadrul Ministerului Public, de la procuror cu funcţie de execuţie până la prim-adjunct al procurorului general. În două situaţii am fost şi procuror general interimar, în anul 2016 pentru trei luni şi în anul 2019 pentru 10 luni. Am fost şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii, vicepreşedinte la CSM şi sunt pregătit să preiau mandatul de judecător la Curtea Constituţională”, a declarat Bogdan Licu în timpul dezbaterilor.

Cu 208 voturi „pentru” și 93„împotrivă”, Licu a câștigat împotriva lui Cristi Danileț (USR) și a lui Ioan Sabău- Pop (AUR).

Dezacord privind noul judecător al CCR-ului

„Avem de ales între original și copie, între original și plagiat. (…) Nu sunt îndeplinite condițiile legale cu privire la candidatura din partea PSD”, a spus Stelian Ion în timpul dezbaterilor.

Pentru candidatul partidului AUR, liderul partidului, George Simion a declarat: „Noi venim cu un om experimentat, un om respectat atât în sistemul universitar și juridic românesc, cât și la nivel internațional. Noi vedem Curtea Constituțională ca la o curte care trebuie să respecte buna orânduire, care trebuie să vegheze pentru ca dreptatea să se facă în România.”.

În aceeași ședință a Camerei Deputaților, Iulia Scântei a fost aleasă noul judecător al Curții Constituționale a României din partea acestei camere a Legislativului.

A treia nominalizare va fi făcută de președintele Klaus Iohannis.

De ce a fost înlocuit Valer Dorneanu?

Această acțiune de înlocuire a lui Valer Dorneanu a rezultat ca urmare a expirării mandatului de 9 ani în luna iunie. Conform legii, numirea unui judecător al Curții Constituționale a României trebuie făcută cu cel puțin o lună înainte de încheierea mandatului predecesorului său.

Procedura pentru înlocuirea lui Dorneanu a început la data de 11 aprilie. Termenul-limită pentru depunerea dosarelor candidaturilor a fost 26 aprilie, iar Comisia Juridică a depus raportul la data de 29 aprilie.

„Domnul Valer Dorneanu a fost numit judecător la Curtea Constituțională pentru un mandat de 9 ani, ca urmare a încetării mandatului doamnei judecător Aspazia Cojocaru (…). Domnul Valer Dorneanu a depus jurământul prevăzut de art. 63 alin. 1 din Legea 47/1992, republicată, în data de 10 iunie 2013. Având în vedere că, potrivit tezei a doua din alin. 2 al art. 63, judecătorii Curții își vor exercita funcția de la data depunerii jurământului, se constată în temeiul art. 67 alin. 2, teza întâi, că mandatul domnului judecător Valer Dorneanu expiră în data de 10 iunie 2022.”, s-a transmis printr-o scrisoare transmisă de Curtea conducerii Camerei.