Infofinanciar > Info > Pariurile lui Ciucă pentru Cercetare și Investiții Europene: Sebastian Burduja și Marcel Boloș
Info

Pariurile lui Ciucă pentru Cercetare și Investiții Europene: Sebastian Burduja și Marcel Boloș

sebastian-burduja-marcel-bolos-sursa foto fanatik.ro
sebastian-burduja-marcel-bolos-sursa foto fanatik.ro

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și cel Cercetării, Inovării și Digitalizării au nevoie de noi oameni la conducerea lor. Astfel, Nicolae Ciucă i-a prezentat lui Klaus Iohannis propunerile pe care premierul le ia în calcul.

Alegerile lui Nicolae Ciucă sunt Sebastian Burduja pentru ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, respectiv Ioan Marcel Boloș la ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Sebastian Burduja are 36 de ani și este în prezent șeful PNL din Sectorul 1 și s-a făcut remarcat în anul 2009, atunci când a lansat ONG-ul Liga Studenților Români din Străinătate. Un proiect care, conform propriilor declarații, a ajutat mii de  tineri să beneficieze de o educație mai bună în străinătate. Odată cu acest moment s-a aflat în permanență în jurul oamenilor din politica românească, indiferent de grupul politic din care făceau parte. A candidat ca independent la alegerile parlamentare și a creat un partid care s-a unit cu PNL, dar nu a avut niciun rezultat important pe plan politic. Se trage dintr-o familie cu implicații politice. A lansat și două cărți, una în 2016 numită Între speranță și deziluzie. Democrație și anticorupție în România postcomunistă și în 2020 Planul pentru România. 7 revoluții intelectuale pentru o țară în care vrem să rămânem și a doua. Tatăl său, Marinel Burduja, a fost votat primar în Piatra Neamț în anul 1990 și a fost ales parlamentar independent pe listele Frontului Salvării Naționale. Marinel Burduja a fost și vicepreședinte pentru două bănci importante din România: prima dată la Bancorex, apoi la Raiffeisen Bank. Fiul, Sebastian Burduja, a terminat studiile la Harvard, Standford, iar în 2019 a terminat și doctoratul în cadrul Academiei de Studii Economice din București

Ioan Marcel Boloș este în prezent ministrul Cercetării. Acesta se află ca ministru interimar la Investiții și Proiecte Europene, exact acolo unde este dorit ca ministru cu „normă întreagă” de Nicolae Ciucă. A fost ministru al Fondurilor Europene în anul 2020, în cadrul guvernului condus de Ludovic Orban. În 2012-2013 a ocupat funcția de Secretar de Stat în interiorul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului. În această perioada s-a ocupat de coordonarea Programului Operațional Regional 2007-2013 după care a condus Direcția Generală Management și Strategii a ministerului Transportului până în 2015. În 2016, tot în ministerul Transporturilor, a ocupat funcția de Secretar de Stat în timpul Guvernului Cioloș. De asemenea, are un doctorat în contabilitate și deține o licență în inginerie electromecanică și finanțe asigurări.

Sebastian Burduja și Ioan Marcel Boloș au un trecut în politică și economie, cu statistici impresionante, dar rămâne de văzut dacă ei vor ocupa funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, respectiv al Investițiilor și Proiectelor Europene.