Infofinanciar > Info > DIGI-EMB, proiectul de 10 miliarde de lei. Scopul său este prevenirea corupției
Info

DIGI-EMB, proiectul de 10 miliarde de lei. Scopul său este prevenirea corupției

bani dolarul american miliarde sursă foto: economedia.ro
Sursă foto: economedia.ro

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a dat drumul, vineri, proiectului „DIGI-EMB – Digitalizare pentru creşterea nivelului transparenţei, eticii şi integrităţii activităţilor de management electoral şi finanţare a partidelor politice şi a campaniilor electorale”. Acesta are ca scop asigurarea unor măsuri cu ajutorul cărora se poate face prevenirea corupţiei.

Finanțarea inițiativei a venit de la Fondul Social European, Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, Axa Prioritară Administraţie publică şi sistem judiciar accesibile şi transparente, Componenta 1 – IP24/2022 Sprijin pentru implementarea de măsuri de reformă în domeniul transparenţei, eticii şi integrităţii, Operaţiunea Creşterea transparenţei, eticii şi integrităţii în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice. Perioada în care proiectul va fi implementat este 25 ianuarie-31 decembrie 2023, conform unui comunicat transmis Agerpres de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Obiectivul general

„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea transparenţei, eticii şi integrităţii în cadrul AEP şi al partidelor politice din România, prin implementarea unor măsuri de prevenire a corupţiei, prin aplicarea mecanismelor, procedurilor şi normelor de etică şi integritate, precum şi prin îmbunătăţirea cunoştinţelor şi competenţelor în ceea ce priveşte prevenirea corupţiei”, potrivit AEP.

În total, proiectul valorează o sumă impresionantă de 10,022,890.41 lei, dintre care cheltuieli eligibile de 9,576,729.67 lei (valoarea care nu este rambursabilă e de 8,042,907.64 lei, iar contribuţia proprie a beneficiarului este de 1,533,822.03 lei) şi cheltuieli neeligibile de 446,160.74 lei, transmite AEP, conform g4media.ro.

Zsombor Vajda, vicepreşedintele AEP care deține responsabilități de preşedinte, a afirmat că Autoritatea Electorală Permanentă oferă o mare importanţă dezvoltării şi implementării proiectelor finanţate din fonduri europene, care contribuie, automat, la creșterea și dezvoltarea domeniului electoral.

Prin intermediul măsurilor ce au în privință creşterea integrităţii organizaţionale şi micșorarea pericolelor situațiilor de corupţie în procesele electorale, proiectul DIGI-EMB apare ca o continuare normală a responsabilităților asumate prin Strategia Naţională Anticorupţie 2021-2025 şi transpuse în Planul de integritate al AEP pentru perioada 2021-2025, a declarat Zsombor Vajda.

Mai mult de atât, el a adus aminte despre momentul când AEP a derulat, în perioada 2018 – 2020, proiectul ARGUS, care sublinia nevoia de integritate, etică, transparenţă şi anti-corupţie în finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Octavian-Mircea Chesaru, managerul de proiect, a făcut prezentarea proiectului la evenimentul de lansare, oferind detalii în ceea ce privește obiectivele specifice şi rezultatele pe care aceștia le aşteaptă, mai spune AEP.

Obiectivele specifice

Conform site-ului roaep.ro, obiectivele specifice ale proiectului arată în felul următor:

„OS1: Îmbunătățirea raportării și centralizării electronice a informațiilor privind finanțarea activității curente a partidelor politice, finanțarea campaniilor electorale și a campaniilor pentru referendum prin implementarea unui instrument online.

OS2: Implementarea și eficientizarea unui sistem de management anti-mită, conform standardului SR ISO 37001:2017, în cadrul AEP.

OS3: Îmbunătățirea cunoștințelor și creșterea pregătirii persoanelor care pot deveni membri ai birourilor electorale și ai oficiilor electorale, a experților electorali, precum și a operatorilor de calculator, cu privire la aspectele de integritate specifice proceselor electorale și la diminuarea riscurilor de corupție, precum și instituirea unui mecanism de evaluare a performanțelor acestora.

OS4: Formarea unei culturi civice de confruntare a fenomenului corupției și consolidarea transparenței si integrității proceselor electorale și a finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale prin realizarea unei campanii de informare în rândul alegătorilor.

OS5: Îmbunătățirea competențelor în domeniul prevenirii și combaterii corupției ale angajaților responsabili din AEP, prin organizarea de cursuri de formare profesională în domeniul prevenirii corupției, eticii și integrității.”.