Infofinanciar > Info > Proiectul spitalelor regionale de acum 15 ani se reia din 2024. Investiție de 3,35 miliarde de lei
Info

Proiectul spitalelor regionale de acum 15 ani se reia din 2024. Investiție de 3,35 miliarde de lei

Proiectul spitalelor regionale de acum 15 ani se reia din 2024
Sursa foto: jurnalul.ro

Miercuri, 28 februarie, la Guvern au fost încheiate contractele pentru începerea lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență Iași și la Spitalul Regional de Urgență Cluj. Această etapă marchează debutul procesului de construcție a celor două spitale regionale.

Spitalul Regional de Urgență din Iași va reprezenta un punct de referință în domeniul medical, având o capacitate de 850 de paturi și 20 de săli de operație. Acesta va fi principalul furnizor de servicii medicale de nivel terțiar în regiunea de Nord-Est a țării, concentrându-se pe îngrijirea pacienților critici și pe tratamentul cazurilor complexe care necesită tehnologie și expertiză înaltă.

Proiectul spitalelor regionale de acum 15 ani se reia din 2024

,,Este un moment de mândrie” pentru premierul Ciolacu, întrucât este vorba despre două proiecte începute în urmă cu 15 ani. Proiecte care s-au regăsit în „oferta electorală” a tuturor miniștrilor, în acești ani. E un moment de mândrie. Vă spun fără nicio reținere. Ca și prim-ministru e normal să fiu mândru alături de echipa guvernamentală. Parcă am o jenă de a mai vorbi încă o dată despre spitalele regionale.

De 15 ani de zile toți politicienii din România, toate guvernele din România, toți miniștrii sănătății au vorbit și și-au pus în oferta electorală cele trei spitale regionale, respectiv Spitalul Regional de la Iași, Spitalul Regional de la Cluj și Spitalul Regional de la Craiova.

Parcă este un moment, când îi văd și pe reprezentanții constructorilor, e un moment care pare un pic ireal. Este vorba despre o investiție de 1,5 miliarde euro, iar banii vin prin PNRR. Premierul a anunțat că vor fi închise săptămâna viitoare, procedurile și pentru al treilea Spital Regional, cel de la Craiova”, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

Termenul de implementare este până în 2026

,,În sfârșit am semnat construcția la două spitale regionale, la cel de la Cluj, la cel de la Iași. Urmează, din câte am înțeles, săptămâna viitoare, să închidă și procedurile la Spitalul Regional de la Craiova. Vorbim la cele două spitale, de o investiție de aproape 7 miliarde de lei, deci aproximativ 1,5 miliarde de euro, bani prinși în PNRR. În schimb, cunoașteți la fel de bine ca și mine că termenul de execuție este unul scurt.

Avem un termen de implementare la PNRR până în anul 2026. O spun și cu mândrie, dar și cu o anumită reținere. În sfârșit am găsit înțelegere și am găsit o echipă determinată să finalizeze o promisiune. Acum 15 ani s-a făcut primul studiu în ceea ce privește celebrele spitale regionale și, normal, că am mândria.

Guvernul condus de mine împreună cu întreaga echipă am reușit până la urmă să finalizăm procedurile. Urmează ca constructorii să finalizeze construcția propriu-zisă și utilarea acestor spitale regionale. La sfârșitul anului 2021, toate cele trei proiecte aveau doar studii de fezabilitate, nu erau stabilite procedurile pentru realizarea proiectelor tehnice”, a spus ministrul Alexandru Rafila.

,,Proiectele tehnice au durat un an de zile, întrucât sunt proiecte complexe, care necesită multe autorizații din partea autorităților locale. Am finalizat licitațiile pentru începerea propriu-zisă a construcției la Cluj și La Iași, urmând ca același lucru să se întâmple și la Craiova. Termenul de execuție este de 48 de luni pentru aceste spitale regionale, care sunt cele mai complexe din România”, a mai adăugat Rafila.

Finanțarea spitalelor provine de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Organizarea spitalului va fi structurată în jurul unor „Centre” multidisciplinare specializate, precum Centrul Multidisciplinar pentru Cap și Gât, Centrul Multidisciplinar Toracic, Centrul Multidisciplinar Abdominal, Centrul Multidisciplinar pentru Articulații, Coloană Vertebrală și Traumă, Centrul Multidisciplinar de Medicină Internă și Centrul Multidisciplinar Mama și Copilul.

Investiția totală preconizată pentru acest proiect se ridică la 3,3 miliarde de lei. Finanțarea provine în principal de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu suma de 2 miliarde de lei. Din care 1,64 miliarde lei reprezintă contribuție națională și 360 de milioane lei sunt fonduri europene. Se va utiliza un credit în valoare de 1,25 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiții (BEI). Echivalentul a 250 de milioane de euro.

În ceea ce privește Spitalul Regional din Cluj, acesta va deveni o instituție medicală de importanță majoră, având o capacitate de 849 de paturi. Oferă o gamă variată de facilități și servicii. Acest spital va juca un rol central în îngrijirea pacienților critici și tratarea cazurilor complexe din regiunea de Nord – Vest a țării.

Investiția se estimează la 3,35 miliarde de lei

Cu un total de 336 de paturi destinate îngrijirilor chirurgicale, 343 de paturi pentru îngrijiri medicale, 64 de paturi pentru pediatrie și obstetrică-ginecologi. Precum și 82 de paturi pentru terapie intensivă. Inclusiv 10 pentru terapie intensivă pediatrică. Alături de facilități specializate pentru îngrijirea intensivă neonatală și tratarea arsurilor, acest spital va oferi o gamă cuprinzătoare de servicii medicale.

În plus, spitalul va include un centru specializat în cardiologie. Dar și un bloc operator integrat cu 22 de săli destinate intervențiilor chirurgicale. Va furniza și servicii de spitalizare de zi și chirurgie de zi.

Investiția totală estimată pentru acest proiect se cifrează la 3,35 miliarde de lei. Susținerea financiară vine preponderent de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu suma de 2 miliarde de lei. Dintre care 1,64 miliarde lei reprezintă contribuția națională și 350 de milioane lei sunt fonduri europene. Proiectul beneficiază de un credit în valoare de 1,525 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiții (BEI), echivalentul a 305 de milioane de euro, conform gandul.ro.