Infofinanciar > Info > 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova! Proiectul inițiat de parlamentarii români
Info

600 de milioane de euro pentru Republica Moldova! Proiectul inițiat de parlamentarii români

alegeri Stemă Republica Moldova
Sursa foto: dreamstime.com

Sigfried Mureșan, europarlamentar PNL, a făcu un anunț conform căruia a depus un amendament pentru realocarea a celor circa 600 de milioane de euro către Republica Moldova. Acești bani vor fi disponibili în bugetul Uniunii Europene după ce se va finaliza crearea Facilității pentru Ucraina. Valoarea acesteia se va ridica la suma de 50 de miliarde de euro.

„Am depus un amendament în Parlamentul European privind realocarea a 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova, după ce va fi creată Facilitatea pentru Ucraina. Raportul legislativ privind Facilitatea pentru Ucraina, la care lucrăm în prezent în Parlamentul European, prevede crearea unui nou instrument financiar, de aproximativ 50 de miliarde de euro, pentru a sprijinii cetăţenii şi autorităţile ucrainene în faţa războiului declanşat de Federaţia Rusă.

Banii ar urma să fie puşi la dispoziţia Ucrainei în a doua jumătate a actualului cadru financiar multianual al Uniunii Europene. Adică pentru perioada 2024 – 2027. Odată creat acest instrument financiar special, fondurile pe care le alocaserăm iniţial în bugetul UE pentru sprijinirea Ucrainei în perioada 2024 – 2027 devin disponibile pentru alte investiţii”, este mesajul pe care l-a postat pe pagina sa de socializare Siegfried Mureșan.

Fonduri pentru Republica Moldova

Acesta a subliniat, că mai exact, este vorba despre aproape 600 de milioane de euro. Banii provin din Instrumentul de Vecinătate al Uniunii Europene.

„În amendamentul pe care l-am depus la proiectul de regulament privind crearea facilităţii, solicit ca aceşti bani deveniţi disponibili să fie puşi la dispoziţia ţărilor candidate ale Uniunii Europene aflate la graniţa războiului din Ucraina.

În acest moment, singura ţară candidată de la graniţa cu Ucraina este Republica Moldova”, a mai precizat europarlamentarul PNL, după ce a depus amendamentul.

Efectele războiului

Conform spuselor acestuia, a doua cea mai afectată țară de războiul din Ucraina, este Moldova. Cel mai mare număr de refugiați a fost înregistrat în această țară. Totodată, Moldova mai este victima unei forme hibrid de agresiune, venită din partea Rusiei. Printre metodele pe care rușii le folosesc se regăsesc campaniile de dezinformare, și manipularea populației. O altă metodă mai este utilizarea livrărilor de gaz ca mijloc de șantaj. De asemenea și destabilizarea situației de la granițele Republicii Moldova mai este o metodă.

„Cu toate acestea, autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova au reuşit să gestioneze cu succes aceste provocări. În plus, Moldova a reuşit în ultimii doi ani să facă progrese fără precedent în ceea ce priveşte implementarea reformelor şi integrarea europeană.

De aceea, ca negociator-şef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2024, consider că Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul pe care îl putem oferi în următoarea perioadă că să gestioneze în continuare provocările cu care se confruntă, să ia măsuri de sprijin pentru oameni şi să continue reformele privind integrarea europeană.

De aceea, mă voi lupta ca aceşti bani să fie puşi la dispoziţie cât mai repede Republicii Moldova”, a concluzionat Sigfried Mureșan în postarea sa, conform mediafax.ro