Infofinanciar > Lumea la zi > Kyiv Post: Anul 2023 vine cu un val de arestări în Ucraina în diverse cazuri de corupție
Lumea la zi

Kyiv Post: Anul 2023 vine cu un val de arestări în Ucraina în diverse cazuri de corupție

Bani
Sursă foto: Reuters

Săptămâna trecută, în Odesa, ca și în capitala ucraineană Kiev, a avut loc o creștere a numărului de anchete de corupție și de arestări ale funcționarilor publici din cadrul agențiilor și administrațiilor regionale, locale și vamale. Acesta este un semn pozitiv de schimbare în direcția unei mai bune aplicări a legii în Ucraina și a unei toleranțe mai mici față de mită.

Pe data de 2 februarie, Serviciul de Investigații al Ucrainei (SBU) a arestat un funcționar al administrației regionale din Odesa, care ar fi primit o mită de 40.000 de dolari într-o parcare din apropierea clădirii administrației publice din Odesa. Aceasta a fost prima tranșă dintr-o mită de 60.000 de dolari pe care inculpatul ar fi extorcat-o de la reprezentanții unei companii, căreia îi promisese atribuirea unor parcele de teren în Reni, pe malul Dunării, cu o suprafață de aproximativ patru hectare.

Procurorul a confirmat că suspectul este șeful adjunct al unuia dintre departamentele administrației regionale pentru politici agricole, alimentație și relații cu pământul. Potrivit ziarului local Dumskaya, este vorba despre Serghei Chukhriy, în vârstă de 46 de ani, care până în 2013 a lucrat în cadrul Serviciului de stat pentru combaterea criminalității economice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

În baza articolului 368 din Codul penal al Ucrainei (obținerea de avantaje ilegale de către un funcționar), funcționarul riscă 12 ani de închisoare, scrie The Kyiv Post.

Agenția vamală a portului Odesa

Pe data de 3 februarie, funcționari ai vămilor „Odesa-port” și „Bilhorod-Dnistrovsky” au fost investigați pentru organizarea unei scheme de corupție pentru a extorca bani de la voluntarii unui fond de caritate, care aduc ajutor umanitar în Ucraina.

În schimbul mitei, funcționarii promiteau că nu vor crea obstacole pentru voluntari în timpul vămuirii mărfii. Ofițerul vamal a declarat că serviciile sale ar costa între 500 și 700 de dolari pentru fiecare vagon încărcat. Inspectorii SBU au documentat mai multe cazuri de înmânare de plăți în numerar în valoare totală de 1.200 de dolari.

Oamenii legii l-au arestat pe ofițerul vamal imediat după ce a primit a doua parte a mitei, în baza articolului 368 din Codul penal al Ucrainei (acceptarea unei oferte, promisiuni sau primirea unui beneficiu ilegal de la un funcționar). Persoana arestată este inspectorul șef de stat al vămilor din „Portul Odesa”.

Mită de 100.000 de dolari

Pe data de 25 ianuarie 2023, NABU și SAPO au anunțat că președintele și un adjunct al consiliului municipal al unui oraș din regiunea Odesa au fost prinși în flagrant în timp ce primeau 50.000 de dolari cu o zi înainte.

Potrivit anchetei, cei doi aleși au cerut 100.000 de dolari pentru a promova închirierea a 2,5 hectare de proprietate municipală pentru depozite. După ce au primit prima tranșă de 50.000 de dolari, vinovații au fost demascați și arestați.

Afacerea „tocănița”

Pe data de 5 ianuarie a fost inițiată o acțiune de investigație împotriva vicepreședintelui administrației militare regionale din Odesa, Oleg Muratov, a directorului Departamentului regional de finanțe, Marina Zinchenko, și a mai multor persoane, inclusiv a șefului Poliției Naționale, Ivan Vyhivsky, acuzate de deturnarea a 7 milioane de Hr. (190.000 de dolari) în cadrul unui contract de achiziție de produse alimentare.

Potrivit Departamentului Principal de Investigații al Poliției Naționale, ancheta relevă că „pentru a asigura nevoile urgente ale populației aflate sub legea marțială”, regiunea Odesa a alocat 500 de milioane de Hr. (13,5 milioane de dolari) pentru achiziționarea de alimente și alte peste 106 milioane de Hr. (2,9 milioane de dolari) pentru cumpărarea de echipamente speciale și uniforme militare unităților de apărare teritorială și formațiunilor de voluntari.

Dar, potrivit raportului, „în loc să direcționeze fondurile alocate de guvernul ucrainean către nevoile populației locale și ale armatei, oficialii administrației militare regionale au dezvoltat o schemă de însușire a acestora: au cumpărat bunuri la prețuri semnificativ mai mari decât cele de pe piață, iar diferența a fost distribuită între toți participanții la tranzacție”.

Fentarea legii

Sunt în curs de inițiere proceduri penale pentru deturnare de fonduri și abuz în serviciu, care prevăd o pedeapsă cu închisoarea de la șapte la 12 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități timp de până la trei ani și cu confiscarea bunurilor.

Oleg Muratov a oferit 35.000 de dolari șefului unui departament al administrației regionale cu scopul de a evita răspunderea penală pentru deturnarea proprietății de stat. De asemenea, el a încercat să se folosească de cunoștințe din cadrul serviciului de poliție pentru a obține sprijinul acestuia. Ofițerii SBU l-au reținut pe Muratov în clădirea publică a administrației regionale, în timp ce îi înmânau o parte din mita de 27.000 de dolari.

După ce a fost eliberat din centrul de detenție preventivă pe o cauțiune de 3.220.800 Hr. (87.400 de dolari), la 9 ianuarie, Muratov a fost demis din funcția de șef adjunct al administrației militare regionale din Odesa de către șeful acesteia, Maksym Marchenko.

„Prin ordinul șefului administrației militare regionale din Odesa, Maxim Marchenko nr. 6/K-2023 din 10/01/2023, Muratov Oleg Mihailovici a fost demis din funcția de vicepreședinte al administrației regionale de stat din Odesa la 10 ianuarie 2023″, se arată în document.

Mită pentru traficul generatoarelor

Pe data de 5 ianuarie, agenții SBU au dezvăluit o schemă de șantaj la scară largă la postul vamal din Odesa, unde nici măcar generatoarele nu puteau intra în Ucraina fără a plăti mită.

Conform datelor operative, vameșii au luat bani de la toți cei care transportau mărfuri peste graniță. Acest lucru a fost confirmat în urma perchezițiilor efectuate în clădirea administrativă a vămii. Anchetatorii SBU au descoperit depozitele de bani ale ofițerilor vamali. Se pare că inspectorii au „câștigat” peste 65.000 de hri (1.700 de dolari) în doar câteva ore. Banii erau ascunși sub plinte, în echipamente informatice, în calorifere, în hârtii de gunoi și chiar în toaletă.

În timpul operațiunii speciale, sub supravegherea procedurală a procuraturii din regiunea Odesa, a fost reținut un inspector vamal din Odesa, care a cerut o „taxă” de la importator pentru transportul neîngrădit de generatoare și aparate de uz casnic în Ucraina, în ciuda faptului că în prezent generatoarele beneficiază de condiții preferențiale de vămuire.

Biroul de Stat de Investigații l-a arestat pe inspector „în flagrant” după ce a primit banii.

În scurt timp, ancheta a documentat acțiunile funcționarului vamal care a primit mită de câteva mii de dolari americani. Se estimează că astfel de „servicii” valorează 50 la sută din plățile vamale oficiale. Suspectul riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani cu confiscarea bunurilor.