Info

Dezastru în infrastructură! Raport: doar 53 de km de autostradă construiți în 2022, un „an mediocru”

Dezastru în infrastructură! Raport: doar 53 de km de autostradă construiți în 2022, un „an mediocru”
sursa foto - impact.ro

Anul 2022 a fost unul mediocru în domeniul infrastructurii, având în vedere faptul că au fost dați în folosință doar 53 de kilometri de autostradă și drum expres, este de părere Asociația Pro Infrastructură. Totuși, anul 2023 ar putea fi unul mult mai bun la acest capitol.

Asociația Pro Infrastructură a postat pe pagina sa de Facebook un raport prin care prezintă principalele proiecte de autostrăzi și drumuri expres care urmează să fie, conform calendarului de lucru, date în folosință în anul 2023. Ar fi vorba despre 167 de kilometri de autostradă și drumuri expres, iar România ar depăși pragul de 1.000 km de autostradă.

„2023: an record sau tot dezamăgitor? 2022 va rămâne în istorie tot ca un an mediocru la numărul de kilometri de autostradă și drum expres inaugurați: 53, în jurul mediei multianuale obișnuite. Circulăm pe DEx12 Balș-Slatina (40 km) și în decembrie ne dăm și pe Sibiu-Boița (13,17 km), apropiindu-ne la mustață de borna simbolică de 1000 km: 954,75 km de autostradă și 39,85 de drum expres.

Dacă toate planetele se aliniază și câteva minuni se întâmplă pe ici pe colo, scenariul ultra-optimist ne dă un total de puțin peste 167 kilometri de autostradă și drum expres dați în trafic în 2023, un record absolut pentru țara noastră”, scrie Asociația Pro Infrastructură.

Șantiere blocate. Criză în infrastructură

Există o mulțime de proiecte de infrastructură care au fost blocate din cauza crizei materialelor de construcții. Jucătorii din domeniu se confruntă cu creșteri alarmante ale prețului bitumului, iar restul materialelor necesare pentru construcția autostrăzilor sunt de două sau trei ori mai mari față valorile înregistrate în 2020.

Asociația Pro Infrastructură este de părere că acum este momentul să se ia măsurile critice pentru a transforma anul 2023 în anul record, cu cei mai mulți kilometri de autostradă finalizați de la revoluție în prezent.

Care sunt autostrăzile ce urmează să fie finalizate în 2023?

„Autostrada A0. Pe sud, loturile 1 (16,93 km) și 2 (16,3 km) sunt scadente în 2023 și turcii de la Alsim Alarko nu rup norii, dar avansează într-un ritm decent care ne dă speranțe că vom circula între DN6 și A2 cel mai târziu la sfârșitul toamnei. Pe nord, lotul 2 are termen 2024, dar antreprenorul (UMB) are forța de a livra în 2023 secțiunea DN1-A3 (aproximativ 10 km), dacă și CNAIR îi cere asta.

Autostrada A3. Sectorul Nădășelu-Zimbor (30,06 km) are din ce în ce mai puține șanse să fie dat în trafic anul viitor. De ce? CNAIR nu a aprobat nici până astăzi cele două modificări de soluții tehnice la Nădășelu și Topa Mică. Fiecare zi de indecizie și tergiversare amână deschiderea, tot mai improbabilă. Mai departe, pe tronsonul Zimbor-Poarta Sălajului inaugurarea înainte de termen, în 2023, este practic imposibilă.

Certă în 2023 este inaugurarea celor 13,55 km dintre Nușfalău și Suplacu de Barcău, sperăm în luna mai. Dar, clasic, CNAIR este prinsă iar cu temele nefăcute: nu s-a hotărât ce soluție de conectare va cere turcilor de la Nurol să execute la Porț. Fără ea, lotul este muzeu.

Drumurile Expres. Tronsonul 3 al DEx12 Craiova-Pitești, între Slatina Nord-Est și Colonești (31,75 km) este aproape o certitudine pentru 2023. Ba chiar, cu multă determinare din partea constructorului (UMB) și multă muncă de rezolvare a birocrației făcută de CNAIR și instituțiile responsabile, putem visa și la segmentul Colonești-Albota (circa 18 km).

Din păcate, pe DEx12 Craiova-Balș (17,7 km) italienii de la Tirrena Scavi sunt mai aproape de reziliere decât de finalizare. Sperăm să își revină și să ducă la bun sfârșit șantierul în 2023, depășind cu multe, multe luni termenul contractual.

În nord-vest, pe drumul de legătură dintre Autostrada A3 și Centura Oradea, austriecii de la Strabag fac o demonstrație de forță și au șanse foarte bune să deschidă cei aproximativ 13 km de drum expres veritabil spre finalul anului 2023, înainte de termen”, scrie Asociația Pro Infrastructură.