Infofinanciar > Info > Guvernul evită la limita închiderea șantierelor! Compensații de miliarde pentru constructori
Info

Guvernul evită la limita închiderea șantierelor! Compensații de miliarde pentru constructori

Constructii
Foto: Dreamstime.com

Guvernul României evită în ultimul moment o situație catastrofală pentru domeniul construcțiilor. Încă de la începutul acestui an, antreprenorii au atras atenția că nu își pot duce la îndeplinire obligațiile pe șantiere din cauza faptului că nu se mai pot încadra în valoarea contractelor semnate. Motivul este evident: scumpirea accelerată a materialelor de construcții. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că autoritățile alocă 1,77 miliarde de lei pentru a acoperi aceste creșteri

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat joi, în debutul şedinţei de guvern, că urmează să fie aprobată ordonanţă de urgenţă prin care vor fi alocate 1,77 miliarde de lei pentru a compensa creşterea preţurilor la materialele de construcţii, scrie Agerpres.

„Luni seara anunţam un pachet de măsuri economico-sociale, denumit ‘Sprijin pentru România’. În acest moment putem să spunem că parte din aceste măsuri au început să fie implementate. Astfel, vom aproba astăzi o ordonanţă de urgenţă prin care alocăm 1,77 miliarde de lei pentru compensarea creşterii preţurilor la materialele de construcţii. De asemenea, creşterea preţurilor la forţa de muncă. Acest pachet de 1,77 miliarde de lei face parte din pachetul total de 5,2 miliarde. Diferenţa o vom asigura din fonduri europene, ceea ce înseamnă că în scurt timp, aşa cum am discutat cu MIPE, avem deja identificate liniile de finanţare şi vom continua să sprijinim domeniul construcţiilor”, a spus premierul.

S-a evitat un nou val de plecări la muncă în Occident

Nicolae Ciucă a subliniat că autorităţile publice vor fi sprijinite în acest fel să ducă la bun sfârşit proiectele pe care şi le-au asumat.

„Avem nevoie ca acest sector să îşi menţină capacitatea şi să poată să-şi asume în viitor celelalte proiecte, pentru că avem în PNRR, de asemenea, o gamă largă de proiecte pe care trebuie să le ducem la bun sfârşit. Practic, în tot acest ansamblu de măsuri sunt două componente esenţiale care au o singură rezultantă: investim în economie, păstrăm locurile de muncă şi în felul acesta reuşim să ne îndeplinim obiectivele asumate de a dezvolta România”, a precizat Ciucă.

Amintim faptul că sectorul construcțiilor este unul care se bucură, începând cu anul 2018, de o serie de facilități fiscale de natură să impulsioneze acest domeniu. Scopul principal al acestor reduceri de taxe este de a păstra muncitorii din domeniu pe piața internă. Riscul de a fi închise șantierele aducea cu sine și concedierea muncitorilor, care ar fi ajuns astfel să emigreze în țările din vest. Măsura anunțată astăzi de Guvern reprezintă o adevărată gură de oxigen pentru acest domeniu vital pentru România.