Infofinanciar > Info > Autostrada A3 Chețani-Câmpia Turzii ajunge la final, dar mai scumpă. Contract de 420,3 milioane de lei pentru cei 15,70 kilometri rămași
Info

Autostrada A3 Chețani-Câmpia Turzii ajunge la final, dar mai scumpă. Contract de 420,3 milioane de lei pentru cei 15,70 kilometri rămași

Autostrada Sursa foto Monitorul Cluj
Sursa foto: Monitorul Cluj

Autostrada A3 Chețani-Câmpia Turzii a fost contractată de către Strabag-Geiger la valoarea de 420,3 milioane de lei fără TVA. Acești bani sunt alocați pentru finalizarea celor 15,70 de kilometri rămași.

Acest lucru s-a produs după ce  Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a reevaluat ofertele și a desemnat un câștigător.

„Dacă responsabilii CNAIR întârzie reevaluarea și contestațiile ne duc iarăși în instanță, atunci probabil că abia la anul vom afla cine va strânge cioburile după Straco”, a transmis Asociația Pro Infrastructură.

Selina, nemulțumită de rezultat

Inițial, responsabilul pentru finalizarea acestor lucrări ale autostrăzii a fost grupul Selina. Acum, după aflarea deciziei, acesta a depus contestație și astfel a amânat semnarea contractului.

„Acum trebuie să așteptăm decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Dacă CNSC respinge contestația, atunci responsabilii CNAIR sunt obligați să parafeze contractul cu Strabag-Geiger, chiar dacă Drum Asfalt-Trameco ar decide să facă recurs la Curtea de Apel București (CAB).”, a continuta Asociația.

Totuși, în acest context, oficialii asociației spun că șansele ca Selina să câștige acest proces sunt extrem de reduse.

„Vă scutim de tehnicalitățile avocățești și vă spunem direct concluzia: șansele de reușită ale eventualei contestații Drum Asfalt-Trameco sunt, în cazul de față, foarte, foarte reduse. Chiar și așa, grupul păstorit de Beniamin Rus poate trage de timp și poate pune bețe în roate, amânând semnarea contractului.

Dacă se va contesta și CNSC va respinge acțiunea, atunci CNAIR este OBLIGATĂ, conform legii, să parafeze contractul, chiar dacă decizia CNSC, teoretic, va putea fi atacată și ea mai departe la Curtea de Apel București”, au transmis aceștia.

Tronson cu probleme

Atunci când compania spaniolă a câștigat contractual pentru această parte a autostrăzii, oferta a fost de 364 de milioane de lei, iar termenul de finalizare de 1 luni pentru 15,70 de kilometri. În luna martie a anului curent, Consiliul Național de Soluționare A Contestațiilor (CNSC) a admis contestația Strabag penru licitația de construirea a tronsonului autorității.

„Admite contestația formulată de Strabag SRL, în contradictoriu cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, și anulează raportul procedurii de atribuire nr. 24/1051/31.01.2022, în partea ce privește oferta asocierii câștigătoare și a contestatoarei, și comunicările privind rezultatul procedurii transmise celor două ofertante. Obligă autoritatea contractantă la reevaluarea ofertei asocierii Drum Asfalt SRL – OPR Asfalt SRL – Obras Publicas y Ragadios SA -Trameco SA – Drumuri Bihor SA, în termen de 15 zile de la primirea deciziei, cu respectarea celor din motivare, a documentației de atribuire și a dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice”, se arată în decizia CNSC din 9 martie.

 În luna martie a anului trecut contractul pentru realizarea acestui tronson al autostrăzii a fost reziliat de Compania de Drumuri. Acest contract a fost semnat în 2015 cu firma românească Straco, iar anul trecut ajunseră la mai puțin de 40% din lucrare. Firma a intrat în insolvență.