Infofinanciar > Lumea la zi > Deficitul bugetar al Rusiei a ajuns la 24,8 miliarde de dolari. Cresc cheltuielile de război și scad veniturile din energie
Lumea la zi

Deficitul bugetar al Rusiei a ajuns la 24,8 miliarde de dolari. Cresc cheltuielile de război și scad veniturile din energie

rusia economie thestatesman.com
Sursa foto: thestatesman.com

Deficitul bugetar al Rusiei a urcat la 1.760 de miliarde de ruble (24,8 miliarde de dolari) în ianuarie 2023, a anunțat luni Ministerul de Finanțe, în condițiile în care sancțiunile occidentale au redus veniturile din petrol și gaze, iar țara și-a majorat cheltuielile de război.

Cifrele marchează cel mai mare deficit bugetar al Rusiei în prima lună de cel puțin din 1998. Veniturile au scăzut cu 35%, la 1.356.000 de miliarde de ruble (19 miliarde de dolari), în timp ce cheltuielile au crescut cu 59%, la 3.117.000 de miliarde de ruble (44 miliarde de dolari), comparativ cu ianuarie 2022.

Veniturile din petrol și gaze au scăzut cu 46%, la 426 de miliarde de ruble (6 miliarde de dolari), în timp ce veniturile din afara petrolului și gazelor au scăzut cu 28%, la 931 de miliarde de ruble (13 miliarde de dolari).

Ministerul de Finanțe a pus scăderea veniturilor din energie pe seama scăderii exporturilor de gaze și pe „scăderea reprezentativității” evaluărilor lunare ale prețurilor occidentale, care au forțat Rusia să își vândă petrolul cu un discount mare.

„ Potrivit unei estimări preliminare, cheltuielile bugetului federal în ianuarie 2023 s-au ridicat la 3,117 miliarde de rupii, cu 59% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Accelerarea cheltuielilor la începutul anului 2023 se datorează, în principal, încheierii rapide a contractelor și finanțării în avans a anumitor cheltuieli contractate“, se arată în comunicatul postat luni pe site-ul Ministerului de Finanțe rus.

Rusia susține că sistemul bugetar rezistă

Veniturile din afara petrolului și a gazelor au scăzut din cauza schimbărilor în regulile privind taxa pe valoarea adăugată și a rambursărilor de TVA, a precizat ministerul în evaluarea sa preliminară a bugetului.

Plafoanele de preț și embargourile occidentale au avut un impact puternic asupra veniturilor din petrol și gaze ale Rusiei. Țițeiul rusesc Ural s-a tranzacționat la sub 50 de dolari pe baril în ianuarie 2023, cu 42% mai puțin decât în ianuarie 2022.

„Având în vedere scăderea reprezentativității prețului Ural ca indicator obiectiv al prețurilor de export ale țițeiului rusesc, în prezent se studiază abordări pentru trecerea la indicatori de preț alternativi în scopuri fiscale. În plus, utilizarea Fondului Național de Investiții pentru a acoperi deficitele din veniturile din petrol și gaze naturale, în conformitate cu parametrii „regulii bugetare”, asigură rezistența sistemului bugetar la fluctuațiile veniturilor din petrol și gaze naturale“, se arată în comunicatul Ministerului de Finanțe.

Pentru a contracara efectul sancțiunilor asupra veniturilor bugetare, președintele Vladimir Putin a stabilit ca termen limită 1 martie pentru ca guvernul său să elaboreze un nou plan de calcul al prețului petrolului rusesc.

Deficitul ar putea ajunge la 97 miliarde de dolari în 2023

Deficitul bugetar din ianuarie 2023 vine după ce, în 2022, Rusia a înregistrat al doilea cel mai mare deficit din istoria sa recentă.

Rusia preconizează că deficitul bugetar va ajunge la 3.000 de miliarde de ruble (43 de miliarde de dolari) în 2023, cel puțin o treime din cheltuielile statului urmând să fie destinate apărării și securității.

Economistul Alexander Isakov, de la Bloomberg Economics, estimează că deficitul bugetar al Rusiei în 2023 ar putea fi mai mult decât dublu, ajungând la 6.900 de miliarde de ruble (97 miliarde de dolari), conform datelor Moscow Times.