Infofinanciar > Lumea la zi > Doar femeile din Rusia sunt frumoase? Un important lanț de cosmetice din Franța este acuzat de discriminare rasială
Lumea la zi

Doar femeile din Rusia sunt frumoase? Un important lanț de cosmetice din Franța este acuzat de discriminare rasială

yves-rocher, sursa foto vivo shopping
sursa foto vivo shopping

Un scandal a izbucnit după ce pe internet au început să circule dovezi potrivit cărora compania franceză de înfrumusețare a făcut asocieri, pentru a promova superioritatea rasială inerentă a frumuseții femeilor din Rusia. Săptămâna trecută, compania franceză Yves Rocher a fost implicată într-un scandal care a determinat opinia publică să sugereze că firma a promovat acțiuni rasiste și pseudo-mesaje asociate cu nazismul.

Imaginile unui pliant, care includea o diagramă și măsurători ale structurii faciale pentru o „antropometrie rusească”, au început recent să circule online. Aceste imagini, care promovează brandul Yves Rocher,  pot fi găsite pe site-ului web al Institutului de Chirurgie Plastică și Cosmotologie din Moscova. Textul care însoțește fluturațul sugerează că, începând cu 1 martie, va fi lansată o campanie care se focusează pe ideea de „Frumusețe rusă” în toate magazinele sale din Rusia.

Yves Rocher promovează frumusețea femeilor din Rusia

Mesajul campaniei surprinde idealizarea modelului de frumusețe al femeilor din Rusia. Astfel, plasează pe o treaptă mai joasă alte tipuri de trăsături și anunță faptul că, femeile care nu se încadrează acestui etalon de frumusețe, pot schimba acest lucru cu ajutorul produselor brandului.

„Zeci de mii de clienți ai noștri nu numai că pot găsi produsele cosmetice și de îngrijire a pielii necesare, dar pot, de asemenea, să se asigure că datele lor metrice corespund idealurilor de frumusețe rusească. În acest scop, în toate punctele de vânzare vor fi amplasate tabele și șabloane cu idealuri antropometrice care corespund fenotipului pur al femeii ruse.

Iar specialiștii noștri vor sugera gratuit cum, și prin ce mijloace și tehnici cosmetice, doamnele vor putea sublinia trăsăturile native rusești ale înfățișării și, dacă este necesar, vor putea netezi particularitățile personale, care nu corespund antropometriei rusești.”

Textul anunță că acest nou proiect, realizat de Yves Rocher, a fost „rezultatul unei munci mari și minuțioase”. Experții corporației „au colectat și generalizat mii de date istorice și contemporane despre înfățișarea unor frumuseți rusești celebre, a căror înfățișare remarcabilă a fost de necontestat și a căror origine rusă a fost confirmată de documente. O astfel de abordare a făcut posibilă realizarea unei paralele clare între particularitățile etnice ale frumuseții femeilor ruse și cea mai bună utilizare a produselor cosmetice”.

Yves Rocher, firma de cosmetice acuzată de rasism și discriminare

În contextul actualei invazie ilegală a Ucrainei, într-un comunicat se precizează că astăzi, „când sentimentele patriotice din Rusia sunt mai puternice ca niciodată, Yves Rocher celebrează natura unică și excepțională a frumuseții rusești pure. Cele mai bune gene, din generație în generație, au creat o imagine unică a frumuseții rusești. Iar datoria noastră este să o păstrăm și să o multiplicăm”.

Rusia este o țară cu o mare diversitate rasială, care, din punct de vedere istoric, a fost amestecată cu populațiile asiatice din regiune. Prin urmare, s-a remarcat în mod ironic că „modelul rusesc este o reflectare a purității culturii ruse, un exemplu special și izbitor pentru cei care și-au pierdut de mult timp primordialitatea și exclusivitatea, amestecând în mod risipitor genele lor cu genele altor popoare”.

Declarația a concluzionat cu următoarea declarație. „Mamele, soțiile, fiicele rusești, cele care au fost întotdeauna gardienii căminului familial din Rusia, în timp ce bărbații sporesc gloria țării lor natale, reprezintă baza unei civilizații rusești speciale. O civilizație a măreției, a forței și a frumuseții unice”.

Biroul din Kiev al Yves Rocher a publicat o declarație pe Facebook care contrazice site-ul web al Institutului, spunând că fotografiile fac parte dintr-un proces de dezinformare, iar acuzațiile sunt  false și în contradicție cu valorile brandului. Comunicatul a concluzionat că „Yves Rocher a condamnat ferm campania de dezinformare care a devenit subiect principal și continuă să lucreze zilnic pentru a susține frumusețea naturală a fiecărei femei”.

Un comentator de pe rețelele de socializare a declarat că „textul publicitar este rasism pur”, menționând că „a fost eliminat dar există un cache Google și capturi de ecran”. Yves Rocher este una dintre cele mai proeminente firme occidentale care a refuzat să boicoteze Rusia și care nu și-a închis porțile în această țară în urma invaziei din Ucraina. Birourile din Paris, Moscova și Kiev ale Yves Rocher, împreună cu Institutul de Chirurgie Plastică și Cosmetologie din Moscova, au fost contactate pentru comentarii, însă niciunul nu a răspuns până la momentul publicării acestei știri, conform KyivPost .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.