Infofinanciar > Lumea la zi > „Țările care susțin terorismul nu ar trebui să fie aliați în NATO”. Ministrul de externe turc, declarații controversate către Finlanda și Suedia
Lumea la zi

„Țările care susțin terorismul nu ar trebui să fie aliați în NATO”. Ministrul de externe turc, declarații controversate către Finlanda și Suedia

Mevlut Cavusoglu, ministrul de externe turc, sursă foto Times of Israel AP
sursă foto Times of Israel AP

Chiar dacă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Turcia nu va încerca blocarea aderării Finlandei și Suediei la alianța nord-atlantică, ministrul de externe turc a făcut câteva declarații controversate.

Turcia este unul dintre principalele state membre ale NATO care nu sunt atât de entuziasmate cu privire la aderarea celor două state nordice la alianță. Ministrul de Externe turc, Mevlüt Çavuşoğlu, a lăsat de înțeles că Turcia nu ar dori să fie partener strategic și militar cu Finlanda și Suedia.

Finlanda și Suedia, țări care susțin terorismul?

„Țările care susțin terorismul nu ar trebui să fie aliați în NATO”, a transmis ministrul de Externe Turc în timpul unei discuții duminică, alături de restul miniștrilor de externe din alianță, la Berlin. Aderarea la NATO presupune acordul tuturor statelor membre, deci 30 în total.

Totuși, după discuțiile de la Berlin, secretarul general Jens Stoltenberg a spus că nu există niciun risc pentru aderarea celor două țări nordice la NATO. „Turcia a clarificat faptul că intenția sa nu este de a bloca calitatea de membru”, a spus șeful NATO. „Sunt încrezător că vom putea aborda preocupările exprimate de Turcia într-un mod care să nu întârzie aderarea sau procesul de aderare. Intenția mea este în continuare un proces rapid și prompt”, a clarificat Jens Stoltenberg.

Schimbare de paradigmă în NATO

Ministrul de Externe turc s-a întâlnit în weekend cu omologul său suedez, doamna Ann Linde, și omologul finlandez, Pekka Haavisto, pentru a discuta problemele Ankarei. Se pare că întâlnirea respectivă nu a provocat nicio modificare de paradigmă pentru oficialul turc. Ajuns acasă a declarat în media locală că Suedia și Finlanda trebuie să „renunțe la finanțarea grupurilor teroriste” pentru a primi garanții de securitate.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA (funcție de ministru de Externe), a declarat că aceste negocieri fac parte din procesul de aderare și că NATO este un loc al dialogului. Chiar dacă nu a oferit mai multe explicații cu privire la poziția luată de Turcia, el a transmis că există multă susținere pentru aderarea celor două state nordice. „Sunt foarte convins că vom ajunge la un consens”, a punctat Antony Blinken.

Prin terorism diplomatul de la Ankara se referă la susținerea grupărilor kurde

Vestea dorinței oficiale de a adera către NATO din partea Suediei și Finlandei reprezintă una dintre cele mai importante schimbări de paradigmă geostrategice din ultimii 30 de ani în alianța nord-atlantică. Renunțarea la statutul de neutralitate este un semn clar că statele din Europa își vor schimba pe termen lung relația cu Moscova.