Infofinanciar > Lumea la zi > Cumpărătorul rus al lanțului McDonald’s inovează afacerea. Sumă record pentru tranzacție
Lumea la zi

Cumpărătorul rus al lanțului McDonald’s inovează afacerea. Sumă record pentru tranzacție

Cumpărătorul rus al lanțului McDonald’s inovează afacerea. Sumă record pentru tranzacție
sursa wsj.com

 Lanțul de fast-food McDonald’s Corp a anunțat că își va vinde afacerea din Rusia actualului său licențiat, GiD, deținut de Alexander Govor. Acesta operează în prezent 25 de restaurante McDonald’s în Siberia, așadar, va prelua în continuare și celelalte 850 de restaurante și personalul firmei, operându-le sub un nou brand, a declarat gigantul fast-food.

Timp de 30 de ani fast-food-ul a activat în Rusia. Deschiderea primului său restaurant la Moscova, în 1990, a simbolizat dezghețul tensiunilor din timpul Războiului Rece. Un an mai târziu, Uniunea Sovietică s-a prăbușit, iar Rusia și-a deschis economia pentru companiile din Occident și McDonald’s s-a bucurat de un succes enorm. Însă, cu toate acestea, după 3 decenii, corporația a decis să se retragă în urma războiul declanșat în Ucraina. 

Condițiile „McDonald’s-ului rusesc”

Ministrul rus al Industriei și Comerțului, Denis Manturov, a declarat public că acordul făcut a fost rezultatul unui proces de negociere „lung și dificil” și că guvernul îi va oferi lui Govor toată asistența necesară pentru a-și înființa operațiunile. Termenii prevăd ca cei 62.000 de angajați ai McDonald’s din Rusia să fie păstrați pentru cel puțin doi ani, cu salariile actuale, iar noul titular va plăti salariile personalului corporativ din Rusia până la finalizarea tranzacției. Așadar, McDonald’s își va păstra marca comercială în țară, dar restaurantele vor fi lipsite de meniu, logo și alte elemente de marcă.

Anunțând planurile de vânzare la începutul acestei săptămâni, directorul general Chris Kempczinski a calificat decizia drept „extrem de dificilă”. „Cu toate acestea, avem un angajament față de comunitatea noastră globală și trebuie să rămânem fermi în valorile noastre. Iar angajamentul nostru față de valorile noastre, înseamnă că nu mai putem păstra arcadele strălucitoare acolo”, a declarat acesta.

McDonald’s a suspendat în martie operațiunile la restaurantele sale din Rusia, majoritatea deținute direct, invocând „criza umanitară” și „mediul operațional imprevizibil” cauzate de războiul din Ucraina.

Anul trecut, Rusia și Ucraina au reprezentat aproximativ 9% din veniturile companiei, conform CNN.

Cine este omul care acum inovează McDonald’s

Alexander Govor este beneficiarul GiD LLC, care dezvoltă rețeaua McDonald’s în Districtul Federal Siberian. Acesta deține 50% din JSC Neftekhimservis, de asemenea, investește în construcții și deține rafinăriile de petrol Yaya din Kuzbass. Foștii investitori l-au anunțat pe omul de afaceri că va suporta o lovitură de peste 1 miliard de dolari în urma acestei ieșiri.