Infofinanciar > Esential > Cum va fi economia Germaniei în 2023? Ce trend va urma statul din Europa
Esential

Cum va fi economia Germaniei în 2023? Ce trend va urma statul din Europa

Germania, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Se poate spune că economia Germaniei este una dintre cele norocoase, mai ales că anul 2022, nu a avut un impact așa mare asupra acesteia. În timp ce alte state ușor- ușor au intrat în recesiune, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,8%. 

În pofida inflației ridicate, creșterea economiei Germaniei a fost susținută de impulsul cererii care a urmat redeschiderii post-pandemice a economiei și, în special, a serviciilor. 

Cu toate acestea, până în trimestrul al treilea din 2022, investițiile și consumul privat nu au atins încă nivelurile anterioare pandemiei și au scăzut în trimestrul al patrulea, PIB-ul real contractându-se cu 0,2%.

Castelul de basm Neuschwanstein, Bavaria, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Castelul de basm Neuschwanstein, Bavaria, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Economia Germaniei va fi în declin în 2023?

În pofida unei îmbunătățiri recente a încrederii, se așteaptă ca economia Germaniei  să sufere un alt declin ușor la începutul anului 2023, deoarece prețurile la energie pentru gospodării sunt încă în creștere, iar sprijinul guvernamental pentru lunile ianuarie și februarie va fi plătit abia în martie. Între timp, creșterea exporturilor ar urma să încetinească având în vedere cererea externă slabă.

Atenuarea inflației prețurilor la energie, ajustarea treptată a lanțurilor de aprovizionare și finanțele corporative solide în general și cartelele de comenzi pline ar trebui să pregătească terenul pentru o reluare a creșterii investițiilor în 2023. Cu toate acestea, presiunea exercitată asupra marjelor corporative de către creșterile puternice ale prețurilor de producție a deprimat perspectivele privind investițiile în echipamente, iar costurile mai mari ale construcțiilor și ale împrumuturilor ar trebui să afecteze construcțiile. De menționat în acest caz este faptul că aceste lucru sunt prezente la nivelul economiilor mondiale, nu doar al celor din Europa

Harta Germaniei și euro, Sursa foto: dreamstime.com

Harta Germaniei și euro, Sursa foto: dreamstime.com

Pe măsură ce blocajele din aprovizionare se atenuează și cererea externă se îmbunătățește, exportatorii ar trebui să poată apoi să deblocheze întârzierile de producție și să beneficieze de redresarea cererii mondiale

PIB-ul va fi pe o scară ascendentă

În total, se preconizează că PIB-ul real va crește ușor cu 0,2% în 2023. Aceasta reprezintă o revizuire în creștere față de cele -0,6% prevăzute în previziunile din toamnă, în principal datorită reducerii prețurilor la energie și a sprijinului politic acordat gospodăriilor și firmelor, care au consolidat perspectivele de creștere. În 2024, se preconizează o revenire a creșterii la 1,3%.

Inflația IAPC (nr.  Indicele armonizat al prețurilor de consum) a atins un nivel maxim de 11,6% în octombrie 2022, determinată de creșterea bruscă a prețurilor la energie și de creșterea costurilor factorilor de producție. De atunci, aceasta s-a atenuat într-o oarecare măsură, în decembrie, în special datorită intervenției guvernamentale pe piața cu amănuntul a gazelor, care a avut un efect deflaționist asupra inflației totale de la o lună la alta. Pentru anul 2022, inflația a fost raportată la 8,7%. 

Centrul orașului Erfurt, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Centrul orașului Erfurt, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Inflația va fi la un nivel ridicat

În 2023, se preconizează că transmiterea creșterii ridicate a prețurilor angro la energie va fi atenuată de plafoanele impuse la prețurile la gaze și electricitate, deși acestea rămân la niveluri ridicate din punct de vedere istoric. Cu toate acestea, costurile de producție în continuare în creștere vor menține inflația IAPC la un nivel ridicat, cu o valoare estimată de 6,3% în 2023. Piața forței de muncă rămâne tensionată, dar creșterea salariilor a continuat până în prezent să fie în urma inflației. De asemenea, se preconizează că impactul rundelor de negocieri salariale în curs de desfășurare și restante va rămâne conținut. În 2024, se preconizează că inflația va scădea la 2,4%, pe fondul unei diminuări a costurilor energiei.

Germania urmează trendul economiei mondiale 

Biroul federal de statistică al Germaniei, Destatis, a declarat că rata inflației din februarie a fost de 8,7%, la fel ca în luna precedentă.

Acest lucru a spulberat speranțele că prețurile de consum vor continua să scadă ușor, așa cum s-a întâmplat în toamnă, după un maxim de 10,4% în octombrie. Același lucru s-a întâmplat și în cazul economiilor mondiale. 

Creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie și la alimente a continuat să determine rata ridicată a inflației, în ciuda măsurilor guvernamentale de reducere a poverii energiei asupra consumatorilor și a faptului că Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat treptat ratele dobânzilor pentru a atenua și mai mult inflația.

Orașul Cochem cu castelul imperial, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Orașul Cochem cu castelul imperial, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Costurile energiei în februarie 2023 au fost cu 19,1% mai mari decât în aceeași perioadă din 2022, în timp ce prețurile alimentelor au fost cu 21,8% mai mari, conform newseu.cgtn.com.

 Destatis a precizat că, în timp ce prețurile la energie s-au „relaxat ușor”, alimentele au continuat să înregistreze o „creștere peste medie”.

2022, anul inflației 

Inflația medie în Germania în 2022 a fost de 7,9%, un record postbelic. Impulsionată de consecințele pandemiei COVID-19 și de invazia Rusiei în Ucraina, creșterea costurilor de consum i-a împins pe mulți în sărăcie în întreaga țară, în ciuda numeroaselor pachete de salvare guvernamentale. Alte economii importante din zona euro continuă să se confrunte cu aceeași situație, arată datele.

Creșterea economică a zonei euro va fi probabil mai puternică decât se aștepta anterior în acest an, în timp ce inflația va fi mai mică decât în previziunile de la sfârșitul anului 2022, a declarat Comisia Europeană, în mare parte datorită unor perspective mai pozitive pentru economia Germaniei.

Brațul executiv al Uniunea Europeană a declarat că creșterea economică în cele 20 de țări care utilizează moneda euro va fi probabil de 0,9% în acest an, mai degrabă decât 0,3%, cât se preconiza în noiembrie anul trecut.