Infofinanciar > Lumea la zi > Economia Germaniei, puternic lovită de criza energetică! Lipsa gazului rusesc obligă Berlinul să se împrumute cu sume uriașe
Lumea la zi

Economia Germaniei, puternic lovită de criza energetică! Lipsa gazului rusesc obligă Berlinul să se împrumute cu sume uriașe

Germania Sursa foto Observator
Sursa foto: Observator

Germania pierde mulți bani pentru a menține luminile caselor și instituțiilor din țară aprinse. Aproape o jumătate de trilion de dolari au fost pierduți, iar numărul continuă să crească, de când războiul din Ucraina a trimis Berlinul într-o criză energetică de 9 luni de zile. 

Banii reprezintă totalul alocat planurilor de salvare și a schemelor pe care guvernul de la Berlin le-a lansat pentru a susține sistemul energetic al țării de când prețurile au explodat și a pierdut accesul la gazele naturale din Rusia principalul furnizor al Germaniei. 

Criza ar putea deveni și mai severă 

„Cât de severă va fi această criză și cât va dura depinde în mare măsură de modul în care va evolua criza energetică”, a declarat Michael Groemling de la Institutul Economic German (IW). Acesta a explicat că „Economia națională în ansamblu se confruntă cu o pierdere uriașă de bogăție”. 

Banii puși deoparte se ridică până la 440 de miliarde de euro, potrivit calculelor, care reprezintă prima numărătoare combinată a tuturor acțiunilor Germaniei menite să evite o posibilă lipsă de energie și care să asigure noi surse. 

Pentru a înțelege mai bine suma despre care este vorba, aceasta echivalează cu aproximativ 1,5 miliarde de euro pe zi de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie. Sau aproximativ 12% din producția economică națională. Ori aproximativ 5.400 de euro pentru fiecare persoană din Germania. 

Vremea rece va juca un factor important 

Economia preeminentă a Europei, mult timp un sinonim al planificării prudente, se află acum la mila vremii din această iarnă. Raționalizarea energiei reprezintă un risc în cazul unei perioade lungi de frig în această iarnă, prima în care Germania va fi lipsită de gaz rusesc în ultima jumătate de secol. 

Țara a apelat la piața mai scumpă a energiei pentru a înlocui o parte din livrările rusești pierdute, ceea ce a contribuit la creșterea inflației cu două cifre. Nu există niciun semn de siguranță la prima vedere, în condițiile în care eforturile de dezvoltare a două alternative la combustibilul rusesc, gazul natural lichefiat (GNL) și energiile regenerabile, sunt la ani distanță de nivelurile vizate. 

„Economia germană se află acum într-o fază foarte critică, deoarece viitorul aprovizionării cu energie este mai nesigur ca niciodată”, a declarat Stefan Kooths, vicepreședinte și director de cercetare pentru cicluri de afaceri și creștere economică la Kiel Institute for the World Economy. „În ce situație se află economia germană? Dacă ne uităm la inflația prețurilor, aceasta are probleme grave.” 

Economia Germaniei se află în declin 

Energia mai costisitoare va fi într-adevăr dureroasă pentru o economie care, potrivit Fondului Monetar Internațional, se preconizează deja că anul viitor va înregistra cea mai mare scădere dintre țările G7. 

Factura de import de energie a Germaniei va crește cu 124 de miliarde de euro în acest an și anul viitor, față de o creștere de 7 miliarde de euro pentru 2020 și 2021, potrivit datelor furnizate de Institutul Kiel, ceea ce reprezintă o provocare majoră pentru industriile cu consum intens de energie ale țării. 

Sectorul chimic al țării, cel mai expus la creșterea costurilor cu energia, se așteaptă ca producția sa să scadă cu 8,5% în 2022, potrivit asociației industriale VCI, care avertizează asupra unor „rupturi structurale uriașe în peisajul industrial al Germaniei”, citează Reuters.