Infofinanciar > Lumea la zi > Cum va arăta lumea politică în 2024 în SUA? Care sunt cei opt republicani ce l-ar putea contesta pe Donald Trump 
Lumea la zi

Cum va arăta lumea politică în 2024 în SUA? Care sunt cei opt republicani ce l-ar putea contesta pe Donald Trump 

Donald Trump Sursa foto ABC News
Sursa foto: ABC News

Posibilitatea unei primare prezidențiale republicane aglomerate în 2024 a devenit mai probabilă în ultimele zile, după ce s-a aflat că fostul ambasador al SUA la ONU Nikki Haley se pregătește să anunțe oficial o candidatură la Casa Albă la sfârșitul acestei luni. Fostul președinte Trump este singurul republican de profil înalt care a anunțat oficial o campanie prezidențială, dar și-a intensificat retorica în ultimele zile împotriva mai multor contracandidați din 2024 care au fost lansați pe scară largă, inclusiv Haley și guvernatorul Floridei, Ron DeSantis ambii care ar putea fi adversari formidabili pentru fostul președinte.

Iată o privire asupra celor opt republicani care ar putea să-l provoace pe Trump în 2024:

Nikki Haley, fost guvernator de două mandate al Carolinei de Sud și fost ambasador al SUA la ONU, este așteptată să anunțe oficial pe 15 februarie că va candida la președinție, a confirmat The Hill în această săptămână. Haley a provocat de mult timp speculații că ar putea să își arunce pălăria în ring, inclusiv în timpul unui interviu acordat luna trecută postului Fox News, în care a declarat că „atunci când te uiți la viitorul Americii, cred că este timpul pentru o nouă schimbare de generație”.

Trump a reacționat la știre ironizând-o pe fosta sa funcționară din administrație.

„Nikki trebuie să își urmeze inima, nu onoarea. Ea ar trebui să candideze cu siguranță!”, a scris el pe Truth Social, incluzând un clip mai vechi în care aceasta spune că nu va candida în 2024 dacă Trump o va face.

Ron DeSantis

Guvernatorul Floridei a fost timid cu privire la posibilele sale planuri prezidențiale din 2024, deși a refuzat în mod notabil să se angajeze să servească un mandat complet de patru ani ca guvernator atunci când a fost întrebat despre acest lucru în timpul unei dezbateri în perioada premergătoare cursei pentru postul de guvernator al Floridei. 

Totuși, în culise, consilierii lui DeSantis se pare că sunt în curs de contactare a unor posibile alegeri de personal, în cazul în care acesta ar merge mai departe cu o candidatură proprie.  Deși Ron DeSantis a evitat să schimbe replici cu Trump, care și-a intensificat atacurile la adresa guvernatorului, el a ținut să sublinieze realegerea sa răsunătoare atunci când a fost întrebat de un reporter despre recentele critici ale fostului președinte la adresa sa.

„Sunt fericit să spun, știți, în cazul meu, nu numai că am câștigat realegerea. Am câștigat cu cel mai mare procent de voturi pe care l-a obținut un candidat republican la funcția de guvernator în istoria statului Florida”, a declarat republicanul din Florida. „Am câștigat cu cea mai mare marjă de voturi brute – peste 1,5 milioane de voturi – decât a avut vreodată vreun candidat la funcția de guvernator în istoria statului Florida”.

Care a fost scopul călătoriile prin statele americane?

Mike Pence, fostul vicepreședinte al lui Trump cântărește, de asemenea, o posibilă candidatură la prezidențiale, declarând luna trecută, într-un interviu exclusiv pentru The Hill, că va continua să călătorească prin țară și va lua o decizie „în lunile următoare”.

Pence a călătorit prin SUA pentru a-și promova cartea de memorii, „So Help Me God”, iar turneele de promovare a cărților servesc adesea drept preludiu pentru anunțarea unor aspirații politice mai mari. De asemenea, el s-a implicat în mod vizibil în alegerile parțiale din noiembrie, susținând republicani mai centriști și mai înclinați spre establishment, cum ar fi Karrin Taylor Robson, candidat la postul de guvernator al Arizonei, și Rebecca Kleefisch, candidat la postul de guvernator al statului Wisconsin, deși ambele au pierdut în fața celor aleși de Trump.

Mai recent, Pence a fost implicat în știrile recente potrivit cărora FBI ar fi percheziționat din nou reședința sa din Indiana, pe lângă biroul său din Washington, D.C., după ce echipa sa a alertat anterior oficialii federali că au găsit unele documente clasificate la domiciliul său.

O nouă candidatură la Casă Albă?

Mike Pompeo, fostul secretar de stat a declarat în decembrie că își va anunța posibilele planuri prezidențiale în primăvară, dar a făcut deja mișcări care sugerează că semnalează o candidatură la Casa Albă. 

În ultimele luni, Pompeo a luat cuvântul în cadrul seriei „Politics & Eggs” din New Hampshire, care este un pilon al campaniei prezidențiale, și-a lansat propriul volum de memorii, „Never Give an Inch”, și a dat câteva lovituri la adresa fostului președinte. 

„Ni s-a spus că ne vom plictisi să câștigăm. Dar eu m-am săturat să pierd. La fel și majoritatea republicanilor”, a scris Pompeo pe Twitter în noiembrie, ironizând fraza „obosit să câștige” a lui Trump după ce Partidul Republican a avut rezultate mai slabe decât se aștepta în timpul alegerilor parțiale din noiembrie.

Tim Scott își va lansa propria candidatură?

Tim Scott, un senator din Carolina de Sud, desfășoară un turneu de ascultare „Faith in America”, care va include opriri și discursuri în Carolina de Sud și Iowa, ambele state cu primare prezidențiale timpurii și caucus. Turneul nu va face decât să sporească speculațiile tot mai mari potrivit cărora se gândește să lanseze o candidatură proprie.

Singurul senator republican de culoare din Cameră, Scott subliniază deseori povestea sa personală, fiind o persoană care a fost crescută de un singur părinte care trăia în sărăcie și care acum servește în Congres. Printre chestiunile la care Scott a lucrat, el a fost cel mai notabil negociator al legislației privind reforma poliției din partea GOP din Senat; un posibil proiect de lege privind reforma poliției negociat între el, senatorul Cory Booker și fosta reprezentantă Karen Bass (D-Calif.), a eșuat însă anul trecut.

Larry Hogan, fostul guvernator republican al statului Maryland, a declarat pentru Fox News într-un interviu acordat săptămâna aceasta că ia „foarte serios în considerare” ideea de a se lansa în cursa pentru Casa Albă din 2024. El a declarat anterior că se gândește la o candidatură proprie și a fost unul dintre cei mai fervenți critici ai lui Donald Trump. Hogan l-a ironizat pe Trump în timpul unui interviu după alegerile parțiale din noiembrie, declarând pentru CBS News: „Partea mea de partid a avut o noapte foarte bună. Partea lui Trump nu a avut-o” – o referire la republicanii centriști care au avut rezultate mai bune decât candidații mai de extremă dreapta în timpul alegerilor. 

În timpul unui interviu acordat săptămâna aceasta în cadrul emisiunii radiofonice conservatoare a prezentatorului Hugh Hewitt, el a spus inițial că îl va susține pe oricine se va dovedi a fi candidatul prezidențial din partea republicană, sugerând că l-ar susține pe Trump dacă va ajunge în această poziție, dar ulterior a clarificat aceste comentarii pentru a spune că nu l-ar susține pe fostul președinte.

Youngkin, o victorie surprinzătoare

Republicanii au văzut victoria surprinzătoare a lui Youngkin asupra fostului guvernator Terry McAuliffe în cursa pentru postul de guvernator al Virginiei din 2021 ca un punct luminos pentru partid într-un stat care a avut o tendință albastră în ultimii ani. Youngkin a făcut din educație – inclusiv din preocupările legate de teoria rasială critică și de drepturile părinților în școală o componentă cheie a campaniei sale și una pe care unii candidați precum guvernatorul statului Nevada, Joe Lombardo, au încercat să o reproducă în timpul propriilor campanii.

Youngkin a făcut campanie alături de candidați republicani la postul de guvernator, precum Lombardo, fosta senatoare de stat din Oregon Christine Drazan în cursa pentru postul de guvernator al statului Beaver și candidatul la postul de guvernator al Arizonei Kari Lake, ceea ce a stârnit speculații că guvernatorul Virginiei ar putea avea aspirații mai mari decât cea de guvernator.

Asa Hutchinson, fostul guvernator al statului Arkansas a declarat în noiembrie că analizează „foarte serios” o posibilă candidatură la Casa Albă, în timpul unui interviu cu gazda emisiunii „CNN This Morning”, Kaitlan Collins, și i-a spus că își propune să ia o decizie în ianuarie.

Critic al lui Trump, el a declarat în decembrie că ar fi „cel mai rău scenariu” al Partidului Republican dacă fostul președinte ar candida din nou și a spus luna trecută că „6 ianuarie îl descalifică cu adevărat pentru viitor”. Anul trecut, el a ținut un discurs la evenimentul „Politics & Eggs” din New Hampshire, un eveniment de bază al campaniei prezidențiale.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.