Infofinanciar > Lumea la zi > THE HILL: Prezidențialele SUA 2024. DeSantis speră ca Trump să își dea singur cu stângul în dreptul
Lumea la zi

THE HILL: Prezidențialele SUA 2024. DeSantis speră ca Trump să își dea singur cu stângul în dreptul

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, păstrează tăcerea în privința lui Donald Trump, pariind că fost președinte ar putea fi cel mai mare dușman al prpriei sale campanii.

Alianța de lungă durată dintre Trump și DeSantis s-a destrămat în mare parte pe fondul semnelor că guvernatorul Floridei se îndreaptă spre o candidatură la alegerile prezidențiale din 2024, scri The Hill.

Chiar la sfârșitul săptămânii trecute, Trump l-a vizat direct pe DeSantis în timpul unei deplasări prin New Hampshire și Carolina de Sud, acuzându-l pe acolitul său de odinioară de „neloialitate” și oportunism politic.

Dar DeSantis a evitat să recunoască atacurile lui Trump – o strategie despre care mulți republicani spun că este menită să îl prezinte pe DeSantis ca o alternativă mai echilibrată la fostul președinte bombastic.

Trump aruncă cu bumeranguri

„Nimeni nu a făcut mai mult decât el însuși pentru a-i face rău lui Donald Trump și cred că guvernatorul DeSantis ia absolut direcția corectă în acest caz, ignorându-l complet pe Trump și lăsându-l să arunce bumeranguri”, a declarat Stephen Lawson, un strateg din Georgia care a fost director de comunicare pentru campania de succes a lui DeSantis pentru postul de guvernator din 2018.

În timp ce Trump și-a asumat creditul pentru succesul politic al lui DeSantis – sprijinul său în 2018 a fost creditat pe scară largă pentru că l-a ajutat pe DeSantis să treacă linia de sosire într-o campanie primară altfel dificilă – Lawson a declarat că guvernatorul Floridei are acum „o poveste puternică de spus pe cont propriu, fără a fi nevoit să se implice Donald Trump”.

„Având în vedere timpul și oportunitatea, Donald Trump va face implozie și cred că vedem crâmpeie din asta”, a spus el. „Când există o viziune puternică, conservatoare și pozitivă care așteaptă în culise, cred că este o alternativă foarte atractivă pentru republicani”.

Tactică: Trump ignorat

Un donator republican de lungă durată din Florida, care îl va susține pe DeSantis în cazul în care acesta va lansa o campanie prezidențială, a declarat că guvernatorul nu ar trebui să se simtă presat să intre într-o luptă de uzură cu Trump.

„De ce s-ar coborî la acest nivel? Nu are nevoie să o facă, mai ales că vine după acea victorie foarte puternică din noiembrie. Arată ca adultul din cameră dacă se comportă ca și cum ar fi sub nivelul lui”.

O sursă apropiată lui DeSantis a declarat că guvernatorul „nu vede un beneficiu real în a intra în această ceartă publică cu Trump”.

„Cel mai bun lucru pe care îl poate face este să ignore aceste atacuri și să continue să fie DeSantis”, a spus sursa. „Alegătorii vor două lucruri: autenticitate și vor candidați de acțiune „.

Într-adevăr, pentru cineva care nu a spus public dacă ia în considerare sau nu o candidatură la președinție, DeSantis se află într-una dintre cele mai puternice poziții pe care și le poate dori un posibil candidat.

El a câștigat realegerea anul trecut cu cea mai mare marjă a oricărui candidat republican la funcția de guvernator din istoria modernă a Floridei, iar mai multe sondaje timpurii îl arată învingându-l cu ușurință pe Trump într-o ipotetică confruntare primară față în față.

Prea puțină energie

Republicanii dețin acum supermajorități în ambele camere ale legislativului statului și niciun democrat nu deține o funcție la nivel de stat, ceea ce îi oferă lui DeSantis o cale clară pentru a-și urmări agenda de guvernare în Florida.

Se spune că consilierii lui DeSantis se pregătesc în mod activ pentru o campanie prezidențială și au luat legătura cu potențiali angajați în așteptarea unui anunț, deși nu a fost luată o decizie finală.

Trump, între timp, s-a aflat într-o poziție oarecum slăbită după ce a domnit suprem peste GOP (Partigul Republican mai este numit și The Great Old Party) timp de mai bine de jumătate de deceniu.

Performanța generală slabă a GOP în alegerile de la mijlocul mandatului din 2022 – inclusiv pierderile unora dintre candidații susținuți de Trump – a determinat un număr tot mai mare de republicani să pună la îndoială instinctele sale politice. În același timp, ultima sa campanie pentru președinție a fost criticată de unii ca fiind lipsită atât de energie, cât și de o strategie coerentă.

Victoria  cea mare

„Magia Trump din 2016 pare să fi dispărut”, a declarat un republican din Florida, care a interacționat cu DeSantis în ultimii ani. „Acea înfrângere în fața președintelui Biden în 2020 a pus cu adevărat capăt eficienței caustice a lui Trump”.

DeSantis, a spus republicanul, „își lasă propriile realizări și competențe să vorbească, mai degrabă decât să se ia direct la țintă” cu Trump, „probabil până în momentul în care va exista un anunț de candidatură al lui DeSantis”.

„Ultimele salve din partea lui Trump nu vor merita probabil un răspuns direct”, a spus republicanul.

După ce Trump l-a acuzat în weekend că „încearcă să rescrie istoria” în ceea ce privește răspunsul său timpuriu la pandemia Covid-19, DeSantis a oferit marți o replică voalată, spunând că marja sa uluitoare de victorie în candidatura sa la realegerea din 2022 a vorbit de la sine.

„În cazul meu, nu numai că am câștigat realegerea, dar am câștigat cu cel mai mare procent de voturi pe care l-a obținut un candidat republican la funcția de guvernator în istoria statului Florida”, a spus el. „Am câștigat cu cea mai mare marjă de voturi brute – peste 1,5 milioane de voturi – decât a avut vreodată vreun candidat la funcția de guvernator în istoria statului Florida”.

Totuși, unii republicani au avertizat că DeSantis nu va putea să-l ignore pe Trump la nesfârșit. În cele din urmă, au spus ei, el va trebui să treacă la ofensivă sau va risca să permită fostului președinte să îl definească.

Vremea succeselor

Dallas Woodhouse, un vechi militant republican , a declarat că DeSantis și-a permis luxul până acum de a se concentra pe activitatea sa ca guvernator al Floridei. Totuși, dacă în cele din urmă va decide să candideze la președinție, el va fi supus acelorași suișuri și coborâșuri ca orice candidat.

„El are luxul ca majoritatea republicanilor să știe doar lucruri bune despre el în acest moment. În cele din urmă va dezvolta unele aspecte negative, ca orice alt candidat”.

Dar, a adăugat Woodhouse, „americanii au ales, în general, oameni care au un istoric recent de guvernare de succes. Iar DeSantis are acest lucru chiar acum”.

Un alt militant republican veteran a declarat că palmaresul de victorii al lui DeSantis – în special victoria sa surprinzătoare în mai multe bastioane tradiționale ale democraților, cum ar fi comitatul Miami-Dade, anul trecut – ar putea fi cea mai bună ripostă a sa la oricare dintre atacurile lui Trump.

„Se simte ca și cum, ca partid, după trei cicluri de înfrângeri, suntem în sfârșit pregătiți să aducem argumentul că, hei, este timpul să câștigăm”, a spus persoana respectivă. „Cred că el începe să facă acest argument”.