Infofinanciar > Educație financiară > Cum să economisești energia electrică. Așa strângi bani de-o vacanța
Educație financiară

Cum să economisești energia electrică. Așa strângi bani de-o vacanța

factura
Foto: economica.net

Explozia prețurilor la energie, inflația și creșterea prețurilor la produsele alimentare ne cam solicit portofelul și tot mai mulți români spun că nu își vor permite un concediu. Citește sfaturile de mai jos, vei afla cum să faci banii necesari de o vacanță pe care o meriți.

O formă serioasă de a reduce chestuielile este accea de a plăti mai puțin pentru servicii precum curentul electric, apa, gaze. Așa îți permiți să îți crești economiile.

  1. Surse de energie regenerabilă

Instalează pe acoperișul casei panouri solare pentru a încălzi locuința sau apa de care ai nevoie în casă, de la mânacre la baie. Poți folosi și enegia eoliană acolo unde îți permite spațiul. În timp costurile de instalare sunt acoperite de economia lunară la factură de lumină.

  1. Știai că există intervalele orare economice?

Știai că după ora 22.00 și în weekend tariful la energia electrică este mai mic cu 30%? Profită de aceste intervale orare pentru a folosi mașina de spălat, de exemplu. Nici nu știi cât de consistent se poate economisi în acest fel.

  1. Deconecteazăi complet echipamentele electrice pe care nu le folosești

Acest lucru este mai important decât credeai, deoarece poți economisi până la 7% din consumul de energie electrică. Spre exemplu, poți să scoți televizorul din priză, dacă îl folosești doar în weekend sau seara. Nu lăsa laptopul în priză și nici încărcătorul de telefon!

  1. Cumpără aparate de clasa A + (sau +  )

Ține minte! Electrocasnicele clasa A+ consumă cu 70% mai puțin decât un model de clasă mijlocie. Este esențial ca frigiderul și mașinile de spălat să fie clasa nergetică A+ (cu mai mai multe + cu atât mai bine). În cazul mașinii de spălat, faci economie și la apă!

  1. Înlocuiește becurile clasice cu becuri LED

Astfel, vei economisi între 80 și 90% din consumul de energie electrică din iluminat. Ca să nu mai spunem că durata de viață a LED-urilor este mult mai mare (de 30 de ori mai mult decâtbecurile clasice). În plus, și aprinderea este imediată. Și nu uita că există o gamă largă de decorațiuni interioare moderne cu lumini led.

  1. Reglează încălzirea termică și aerul condiționat

În casă, temperatura optimă este între 19 și 21 ° C iarna și între 24 și 26 ° C în timpul verii. Creșterea temperaturii termostatului cu un grad în timpul iernii sau reducerea acestuia cu un grad în timpul verii poate crește consumul cu aproximativ 7%. Așa că ia aminte și procedează în consecință.

  1. Ia-ți o mașină de spălat vase

O mașină de spălat vase consumă 1 kW per ciclu, în timp ce cu spălatul de mâna cheltuim 4 kW, deoarece trebuie să încălzești apa. Iar într-un singur minut în care robinetul este deschis, poți pierde între 9 și 11 litri de apă.