Infofinanciar > Lumea la zi > Ce mare va fi „centrala verde a Europei”? Planurile pe care unele state UE le au până în anul 2050
Lumea la zi

Ce mare va fi „centrala verde a Europei”? Planurile pe care unele state UE le au până în anul 2050

Marea Nordului - sursa foto - economedia.ro
Sursa foto - economedia.ro

Potrivit agenției EFE, „centrala energetică verde  Europei” poate să fie Marea Nordului. Acest lucru se datorează faptului că energia eoliană offhsore a fost impulsionată, iar termenul dat pentru acest lucru este anul 2050.

Cum a luat naștere această idee

Decizia de a impulsiona energia eoliană offhsore a venit în urma unui angajament dintre patru state. Mai precis, conducătorii de Guvern din Belgia, Germania, Danemarca și Olanda au luat miercuri, în cadrul unei reuniuni care a avut ca subiect energia, decizia de a crește de zece ori nivelul de energie eoliană din Marea Nordului. Estimarea este ca până în anul 2050, capacitatea să fie de 150 GW.

Acest acord este un pas important în ceea ce privește eforturile Uniunii Europene de a diminua dependența de combustibili fosili, cu precădere din Rusia. Un alt obiectiv pentru care acest angajament a reprezentat un „avânt” este încurajarea dezvoltării energiei regenarabile, lucru care conduce la o rezistență energetică mai mare.

Premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, declară că: „În Europa ne confruntăm cu anumite provocări care ne afectează economiile şi securitatea. Acesta este un pas important pentru a le face faţă.”.

Germania, Danemarca, Polonia și Belgia au inclus în acord un angajament care are drept scop ca în 2030, capacitatea eoliană din mări să ajungă la valoarea de 65 GW. În cazul în care în 2050 instalările o să fie de 150 GW, acest lucru va însemna că jumătate din obiectivul stabilit în sectorul de energie de către Comisia Europeană pentru anul respectiv va fi îndeplinit. Scopul urmărit este ca Europa să ajungă la neutralitate în ceea ce privește emisiile care poluează mediul.

Totodată, în 2050, producția de energie eoliană o să permită și furnizarea cu electricitate unui număr de 230 de milioane de gospodării europene. Cancelarul Olaf Scholz spune că: „Nu este doar o declaraţie, ci şi un set de instrumente pentru ceea ce avem de făcut şi vom face în perioada următoare.”.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a catalogat acest angajament ca fiind unul extrem de puternic, marcând și faptul că acum este cel mai bun moment ca investițiile în energia eoliană să crească.

Tot aceasta spune că un nivel crescut al indepedenței în Europa, va mări și gradul de independență al Uniunii Europene față de Rusia.

Ce va presupune această „centrală”

„Centrala energetică verde europeană” va fi formată din mai multe proecte eoliene maritime, dar și de centre care vor fi conectate între ele. De asemenea, acest proiect va consta și în: producție de energie la scară largă și interconectori de electricitate și hidrogen verde.

Semnatarii acestui acord dau acces și altor state din cadrul grupului Cooperare Energetică a Mării Nordului. Această formațiune este formată și din state precum: Norvegia, Suedia, Franța, Luxemburg și Irlanda.

Importul de cărbune din Rusia, conform europenilor, se va termina din luna august. De asemenea, și o acțiune de embargo petrolier cu termen pentru sfârșitul anului se află, momentan, în discuție între țările membre.

În luna martie, Comisia Europeană a declarat că își dorește o reducere cu două treimi a achizițiilor de gaz rusesc, și disparația lor totală înainte de anul 2030.

Până în anul 2030 se dorește ca ponderea surselor regenerabile în mixul energetic să urce la 45% de la 40%, conform unei propuneri făcute miercuri de Comisia Europeană.