Infofinanciar > Lumea la zi > Cu Ucraina în UE. Volodimir Zelenski și Roberta Metsola speră ca negocierile de aderare să înceapă anul acesta
Lumea la zi

Cu Ucraina în UE. Volodimir Zelenski și Roberta Metsola speră ca negocierile de aderare să înceapă anul acesta

Zelenski si metsola Sursa foto CDE UAL
Sursa foto: CDE UAL

Astăzi a avut loc o întrevedere, la Lvov (Liov), în Ucraina, între președintele acestui stat, Volodimir Zelenski și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Cei doi au discutat despre aderarea Ucrainei la blocul comunitar european, cu precădere asupra negocierilor, care se doresc a fi începute în cursul anului curent.

Zelenski i-a mulțumit președintei Roberta Metsola pentru rolul de lider în susținerea Ucrainei, pentru decizia Parlamentului European de a adopta o rezoluție de susținere a Ucrainei și de a acorda țării statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană în luna iunie a anului trecut.

Ucraina a obținut statutul de țară candidată la UE în iunie, după ce și-a depus cererea de aderare la câteva zile după ce Rusia a lansat invazia sa la scară largă la 24 februarie 2022. Potrivit unui sondaj recent al Rating Group, 87% dintre ucraineni sunt în favoarea aspirației țării de a adera la Uniunea Europeană.

Aderarea la UE, cea mai mare reușită

„Ucraina își propune să finalizeze punerea în aplicare a recomandărilor Comisiei Europene și să înceapă negocierile de aderare la UE în acest an”, a scris Zelenski pe Telegram.

Aderarea la blocul comunitar european a fost mult timp o aspirație cheie pentru Ucraina, care se reflectă în Constituția ucraineană printre obiectivele principale. Aceasta este a doua vizită a lui Metsola în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă. În timpul acestei călătorii, ea s-a întâlnit, de asemenea, cu președintele Verkhovna Rada, Ruslan Stefanchuk.

Metsola a promis că cooperarea dintre Ucraina și parlamentul UE „nu va face decât să se consolideze”, conform kyivindependent.com.

„Mă bucur să mă întorc în Ucraina. Cu acei oameni curajoși care au inspirat lumea. Cu acei eroi care refuză să cedeze. Cu cei care au sacrificat totul pentru valorile noastre. Cu europenii a căror casă este în Uniunea noastră Europeană. Pe parcursul ultimului an am învăţat multe lucruri de la Ucraina. Însă poate că lecţia cea mai importantă este cea pe care a formulat-o (poetul ucrainean) Taras Sevcenko: «continuă să lupţi şi cu siguranţă vei câştiga». Acest lucru este la fel de adevărat atât în ceea ce priveşte căutarea păcii şi a libertăţii, cât şi în viaţa de zi cu zi”, a spus aceasta.

Ucraina are nevoie de această victorie

Ea a depus flori la un cimitir pentru a aduce un ultim omagiu persoanelor care și-au pierdut viața în război pentru a-și apăra țara. „Ne vom aduce aminte de ei”, a spus ea.

De asemenea, ea a cerut o extindere a livrărilor de armament către forțele ucrainene: „Statele membre trebuie să ia serios în considerare să trimită avioane de luptă Ucrainei”. Metsola a spus că va continua să ceară furnizarea tuturor echipamentelor de care Ucraina are nevoie pentru a obţine victoria.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că, în opinia sa, Ucraina merită negocieri privind aderarea la Uniunea Europeană în 2023. Înalții oficiali europeni au sosit la Kiev pe 2 februarie, înaintea unui summit UE-Ucraina, programat pe 3 februarie, în timp de război. Un număr impresionant de membrii ai părții executive a Uniunii Europene a venit în Ucraina, unde liderii s-au întâlnit cu Guvernul ucrainean.

O duzină de membri ai ramurii executive a UE au avut o întâlnire cu guvernul ucrainean. „Am ajuns la înțelegeri reciproce foarte importante, conform cărora doar împreună o Ucraină puternică și o Uniune Europeană puternică pot proteja viața pe care o prețuim”, a declarat Zelenski.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.