Infofinanciar > Lumea la zi > Cu sau fără motoare termice din 2035? Uniunea Europeană, indecisă în privința interzicerii autoturismelor care poluează mediul înconjurător
Lumea la zi

Cu sau fără motoare termice din 2035? Uniunea Europeană, indecisă în privința interzicerii autoturismelor care poluează mediul înconjurător

sursă foto: hotnews.ro; UE amânî votul privind interzicerea vânării mașinilor cu motoare termice
FOTO: hotnews.ro

Statele blocului comunitar european au decis amânarea votului privind interzicerea comercializării autoturismelor noi cu motoare termice. Uniunea Europeană nu a precizat în mod concret când va fi reluat votul.

Decizia vine în contextul în care primele două economii ale Europei, Germania, Franța, la care se adaugă și Italia au solicitat încetinirea procesului de implementare legislației Uniunii Europene în privința emisiilor de noxe.

Votul ar fi trebuit să aibă loc săptămâna viitoare când statele Uniunii trebuiau să-și exprime poziția în privința interzicerii vânzării, începând cu 2035, a autoturismelor care emit dioxid de carbon. 

Votul pentru interzicerea mașinilor cu motoare termice a fost amânat

Este vorba de pachetul ”Pregătiți pentru 55”, Germania a fost unul din statele care și-au reconsiderat poziția în ceea ce privește adoptarea programului, potrivit reuters.

În condițiile în care executivul european nu a precizat în mod expres când se va relua votul, Suedia care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, prin intermediul unui purtător de cuvânt a precizat că ambasadorii statelor membre vor reveni asupra acestei chestiuni. Comisia, Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord anul trecut, după luni lungi de negocieri.

Conform inițiativei legislative, mașinile comercializate după 2035 ar trebui să aibă zero emisii de carbon. Altfel spus, din 2035 vehiculele echipate cu motoare termice nu vor mai putea fi vândute la nivelul Uniunii Europene. Însă, pentru ca această propunere să devină lege este necesar ca statele europene să-și dea girul în acest sens.

Volker Wissing, ministrul german al Transporturilor, a precizat că utilizarea combustibililor clasici ar trebui să fie posibilă și după 2035, în acest sens, Germania a solicitat Executivului European să formuleze o propunere prin care să clarifice această chestiune. Diplomației statelor membre, în cursul zilei de vineri, au stabilit ca votul planificat pe șapte martie să fie amânat. Informațiile au fost publicate de purtătorul de cuvânt al Suediei.

Uniunea Europeană nu a venit cu o dată precisă când va fi reluat votul

În luna februarie, Parlamentul European a validat proiectul de lege prin care se interzice comercializarea mașinilor cu motoare termice va fi interzisă începând cu 2035. Germania este patria marilor producători de autoturisme, printre care se numără Volkswagen, Audi, Opel, Mercedes. Companiile amintite au precizat că din 2033, pe poarta uzinelor vor ieși doar autoturisme echipate cu motoare electrice, spre deosebire de BMW care a avertizat asupra repercusiunilor care se vor ivi odată cu interzicerea comercializării motoarelor clasice.

De asemenea și Italia se alătură demersului început de BMW și va vota împotriva planurilor europene de a interzice vânzarea mașinilor dotate cu motoare clasice începând cu 2035, a anunțat ministrul Energiei, Gilberto Picchetto Fratin.

„La reuniunea de la Bruxelles a ambasadorilor statelor membre UE, Italia îşi va exprima poziţia împotriva reglementării propuse de UE de a interzice producţia şi vânzarea de maşini şi camionete cu motoare cu combustie internă, până în 2035”, potrivit declarației ministrului Energiei. Săptămâna trecută, executivul italian a precizat că se va alătura Franței și Germaniei pentru a împiedica implementarea legislației în privința vehiculelor și a camioanelor, potrivit reuters.com.