Infofinanciar > Info > Coaliția de guvernare nu se grăbește nicăieri! Reforma pensiilor speciale mai are de așteptat
Info

Coaliția de guvernare nu se grăbește nicăieri! Reforma pensiilor speciale mai are de așteptat

pensii talon de pensie impact.ro
Credit imagine: impact.ro

Coaliția de guvernare nu dă semne că s-ar grăbi să desființeze sistemul pensiilor speciale. După niște propuneri reformatoare considerate insuficiente atât de opoziție, cât și de numeroși membri ai unui partid de coaliție, PNL, se pare că modificarea sistemului este pe pauză. Pe surse, știm că mult-așteptata reformă ar fi prezentată în iunie, alături de schimbarea sistemului general de pensii, dar și de o nouă lege a salarizării.

Amintim că Guvernul României este luat în colimator de Comisia Europeană. Dacă nu vor avea loc schimbările promise în cazul pensionarilor speciali, România riscă să piardă 1,5 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Se pare că guvernanții au probleme serioase cu reformele pe care urmează să le aplice, cea mai dificilă dintre ele fiind în cazul sistemului de salarizare.

În ce stadiu se află Coaliția?

Conform surselor care au intrat în contact cu Realitatea PLUS, salariile reprezintă ultimul subiect asupra cărora coaliția de guvernare se va opri. Motivele pentru care această reformă este ultima în ierarhia guvernanților sunt dificultățile reprezentate de salarizare, precum și faptul că reformele pentru pensiile generale și speciale sunt foarte complexe și nu le dau reprezentanților coaliției timp pentru a discuta și modificările salariilor.

Mai mult decât atât, schimbarea pensiilor speciale ar fi trebuit să fie gata luna trecută. Totuși, coaliția, formată din PSD, PNL și UDMR, a cerut o amânare. Această mișcare este una riscantă, dat fiind că banii din PNRR sunt în joc. Totuși, politicienii români speră că cele trei reforme prezentate împreună vor face Comisia Europeană să vadă mai clar progresul României și să-i acorde astfel mai multă clemență și un sprijin financiar mai mare.

În privința sistemului general de pensii, lucrurile ar sta sensibil mai bine. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că reformele pentru acest pilon sunt stabilite, iar în momentul de față se află în analiză.

Tensiunile din Coaliție

Comisia Europeană a transmis Puterii din România că proiectul propus la data de 29 martie 2023 nu respectă deloc rigorile pe care CE și le-ar dori. Tocmai de aceea, se cere o refacere a reformelor. Tensiunile sunt în creștere, atât dinspre Opoziție către Putere, cât și printre oamenii care se află la putere.

În cadrul Partidului Național Liberal, mai mulți parlamentari și europarlamentari au făcut declarații publice în care condamnau reformele insuficiente, precum și deja infamul prag de 250.000 de euro, până la care abuzul în serviciu ar fi fost dezincriminat. Chiar și după modificarea pragului, tensiunile din partid au rămas la cote maxime, iar problema pensiilor speciale este considerată presantă de cei care s-au arătat nemulțumiți de felul în care pensiile de serviciu au fost gestionate până în prezent.