Infofinanciar > Info > Marcel Boloș nu susține înghețarea investițiilor. De unde ia Guvernul 20 de miliarde de lei pentru acoperirea deficitului?
Info

Marcel Boloș nu susține înghețarea investițiilor. De unde ia Guvernul 20 de miliarde de lei pentru acoperirea deficitului?

bani; sursă foto: alephnews.ro.
sursă foto: alephnews.ro

Guvernul României trebuie să rezolve problema presantă a deficitului de 20 miliarde de lei din bugetul țării. Soluțiile propuse până în prezent nu acoperă însă nici măcar un sfert din suma necesară.

După ce, rând pe rând, președintele Klaus Iohannis, apoi ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, și chiar și șeful ANAF, Lucian Heiuș, au ieșit la începutul lunii și au declarat public pentru a ne liniști înainte de Paște că nu există nicio gaură în bugetul țării, problema rămâne aceeași: Guvernul trebuie să facă economii de 20 miliarde de lei. Însă, până la acest moment, ministerele au reușit să „pună deoparte”, pe hârtie și cu angajamente, doar trei miliarde de lei. Adică nici măcar un sfert din suma necesară.

Astăzi, liderii coaliției de guvernare ar trebui să decidă câte fonduri ar trebui să taie de la fiecare minister în parte. Situația este însă încurcată.

Ministrul Marcel Boloș respinge ideea înghețării investițiilor

Conform surselor apropiate coaliției de guverna tot la investiții se va apela, respectiv la înghețarea acestora. Astfel, investițiile din 2023 ar urma să fie împinse cât mai târziu spre finalul anului sau poate chiar amânate pentru anul viitor, până când se va mai atenua deficitul.

„Eu nu cred că poate fi vorba despre înghețări la această oră, în condițiile în care totuși avem o creștere economică și aceste tipuri de măsuri au fost stabilite ca parte în programul sprijin pentru România. De la voucherele pentru alimente, până la cardul de energie, voucherele educaționale, după aceea alocațiile pentru copii, pensiile… Eu sper să nu ajungem în această situație și sper să ne putem onora toate angajamentele. Ministerul Finanțelor cu siguranță va veni cu pachetul de măsuri dacă va fi cazul ca să obțină ceea ce urmărește, acoperirea acestui deficit de bani. Dar repet, doar dacă va fi cazul. Nu știu în momentul de față să vă spun spre ce ne vom îndrepta, pentru că aceste planuri sau măsuri solicitate de către domnul prim ministru sunt în analiză, și în perioada următoare o decizie va fi luată în acest sens”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, citat de Antena 3 CNN.

De unde provin cele trei miliarde economisite

Până când se va trece la măsuri concrete, singura sursă de acoperire a deficitului rămân economiile făcute de ministere.

Iar până la acest moment, situația se prezintă astfel: Ministerul de Interne a anunțat că poate realiza o reducere a cheltuielilor bugetare cu 600-650 milioane de lei. La acestea se adaugă economiile cu reducerea cheltuielile cu bunuri și servicii, care mai asigură încă 200 milioane de lei. Totodată, renunță la 8.000 de posturi din sursa externă.

Și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat reducerea cu 6,5% a cheltuielilor cu bunurile și serviciile, pecum și intenția de a face mai puține deplasări și achiziționa mai puțin carburant.

La Ministerul Educației, Departamentul Financiar nu a identificat cheltuieli care pot fi reduse, ba dimpotrivă se au în vedere majorări de buget.