Infofinanciar > Vocile afacerilor > Criza energetică, o oportunitate de afaceri. O firmă din Iași a creat o soluție de reducere a consumului de curent
Vocile afacerilor

Criza energetică, o oportunitate de afaceri. O firmă din Iași a creat o soluție de reducere a consumului de curent

Linii de inalta tensiune
Sursa foto: dreamstime

Criza energetică afectează nu doar consumatorii finali, ci și companiile din întreaga lume. O firmă din Iași a dezvoltat o soluție care realizează monitorizarea și reducerea consumurilor de energie electrică, asigurând scăderea costurilor cu peste 10%.

Liberalizarea pieței de energie electrică a transformat ,,factura la curent” într-un factor de stres pentru majoritatea populației din România, dar și pentru companiile prezente aici.

Măsurile de sprijin adoptate de guvern prin OUG nr. 27/2022 și Legea nr. 357/2022 sunt aplicate până pe 31 martie 2025. Ce se va întâmpla după acest termen nu se știe încă, dar Bruxelles-ul lucra încă de anul trecut la un proiect prin care să impună statelor membre o limită de preț de 200 de euro. Ceea ce ar însemna un tarif de aproximativ 984 lei/MWh, fără TVA.

În aceste condiții, este evident de ce tot mai multe companii sunt tot mai interesate de soluțiile care le permit să monitorizeze consumurile de curent și să depisteze centrele de cost. O nevoie devenită critică în actualul climat economic, marcat de inflație și de evoluția conflictului din apropierea granițelor României.

Soluția potrivită, la momentul potrivit

,,În mijlocul oricărei crize se află o mare oportunitate”. Formula, atribuită lui Albert Einstein, a fost însușită și de companiile locale, care au venit rapid cu soluțiile de care avea nevoie piața, ȋntr-un context delicat.

Unul dintre acești ,,problem solvers” este compania ieșeană Quartz Matrix, un veteran al industriei IT&C locale. Firma și-a valorificat experiența acumulată în 30 de ani de activitate și peste 6.000 de proiecte implementate, precum și avantajul că oferă servicii de audit energetic de 13 ani, și a lansat propria soluție de monitorizare si reducere a costurilor cu consumurile de energie. O soluție care oferă un răspuns la nevoile actuale ale companiilor din România, dar și din multe alte țări ale lumii, afectate de creșterea prețurilor la energie electrică.

„Înțelegem perfect tot contextul de eficientizare a consumului energetic, deoarece oferim servicii de audit energetic încă din 2010. Iar prin intermediul platformei QLeap, pe care am dezvoltat-o, marii consumatori obțin o reducere semnificativă a consumurilor de energie și au certitudinea unui management riguros al tuturor proceselor și echipamentelor critice implicate în producție”, ne-a explicat Mihai Suchar, directorul general al companiei Quartz Matrix.

QLeap este o soluție inovatoare, fapt confirmat prin câștigarea marelui premiu la categoria „IoT – Digital Innovation of the Year”, la finalului anului trecut, în cadrul competiției GoGlobal Awards. Premiul nu a fost acordat însă doar pentru inovație, ci și pentru beneficiile concrete pe care le livrează produsul companiei ieșene. Conform rezultatelor post-implementare raportate de peste 50 de companii, QLeap a asigurat, în medie, reduceri de costuri cu 10,83% și o diminuare a cantității de CO2 care ar fi rezultat în urma producției de 751.608 tone.

Contor

Solutia QLeap a asigurat, în medie, reduceri de costuri cu 10,83% Sursa foto: Dreamstime

Beneficii pe mai multe paliere

Geneza soluției românești a fost una duală. Quartz Matrix a început să dezvolte soluția ENEF (Energy EFficiency, pentru managementul utilităților) în 2019, simultan cu dezvoltarea aplicației KMR (Keep the Machine Running) pentru managementul mentenanței industriale. Ambele sisteme, care au fost dezvoltate constant în paralel, utilizează tehnologii avansate și au fost integrate în 2022 într-o platformă unică – QLeap – care le permite să obțină economii bugetare, continuitate operațională și evitarea unor reparații costisitoare.

„Quartz Matrix se bazează pe inovație și pe feedback-ul clienților pentru a-și mentine ritmul rapid de inovare. Suntem în permanență alături de clienți pentru a identifica nevoile în continuă schimbare ale acestora și să le propunem soluțiile potrivite. Compania este un early adopter al noilor tehnologii, precum AI, ML și IoT, ceea ce ne permite să oferim soluții inovatoare, care răspund unor nevoi actuale. Modulele ENEF și KMR, integrate în platforma QLeap, utilizează Inteligență Artificială și Machine Learning pentru a putea monitoriza eficiența utilizării resurselor energetice și pentru a asigura managementul mentenanței”, a explicat directorul companiei.

Un produs cu priză la piața locală

Statisticile Eurostat demonstrează an de an că România este, încă, pe ultimele locuri în rândul statelor UE în ceea ce privește adoptarea economiei și societății digitale. Conform indicelui DESI, și în 2022, România înregistrează cele mai slabe rezultate în ceea ce privește integrarea tehnologiilor digitale în rândul companiilor locale.

Și totuși…

Pandemia COVID-19 a afectat cererea și așteptările clienților, făcând din digitalizare o necesitate, nu un lux. Clienții au devenit mai conștienți de importanța digitalizării, iar Quartz Matrix a putut să se adapteze la aceste nevoi în schimbare și să ofere soluții inovatoare”, ne-a explicat directorul general al companiei.

Mai mult însă, potrivit interlocutorului nostru, companiile locale sunt deschise să implementeze soluții tehnologice „made in Romania”. Un argument important în acest sens îl reprezintă serviciile de suport pe care compania le oferă, și care includ de la consultanță, implementare și personalizare a soluției pe nevoile specifice fiecărei companii, până la instruire și mentenanță.

… dar și pe placul multinaționalelor

Interesul crescut pentru produsele companiei ieșene se manifestă și în rândul multinaționalelor. „Produsele noastre și în principal suita de produse QLeap (ENEF, KMR) sunt implementate cu succes și în cadrul companiilor străine cu prezență în România. Acestea au început prin a utiliza soluțiile Quartz Matrix în cadrul proiectelor implementate în România și, ulterior, au decis replicarea lor în cadrul filialelor pe care le au în alte țări. Acest fapt ne motivează să depășim granițele țării, iar în acest moment principalul obiectiv al Quartz Matrix este concentrat pe dezvoltarea internațională”, ne-a detaliat Mihai Suchar.

Ce înseamnă aceasta concret pentru compania ieșeană – o creștere a cifrei de afaceri în 2023 cu 33%, de la 12, la 16 milioane de euro.

Dezvoltarea continuă ca strategie de business

Cerințele pieței evoluează constant, iar succesul oricărei companii este asigurat de capacitatea de adaptare la schimbare, dar și de a prevedea cum vor evolua nevoile.

Compania ieșeană a învățat și această lecție și o aplică deja la nivelul întregii oferte de produse și servicii. Strategia ne-a fost explicată de directorul Mihai Suchar: „În Quartz Matrix inovația și cercetarea proprie joacă un rol extrem de important. Pornind de la nevoile identificate la clienții noștri, dezvoltăm propriile linii de produse și soluții, perfect adaptate cerințelor acestora. Răspundem provocărilor cu inovație. Suntem pionieri la nivel național în domenii precum IoT și Industry 4.0. Avem echipe tinere și motivate, dedicate pe fiecare brand din portofoliu, care țin legătura cu vendorii, inovează și iau în considerare feedback-ul clienților.”

Rezultatele demonstrează că rețeta Quartz Matrix este una de succes și că, dacă există terenul propice, inițiativa și viziunea și o criză de proporții precum cea energetică pot reprezenta o oportunitate de business.