Infofinanciar > Lumea la zi > Șeful OMS a anunțat când se va sfârși pandemia de COVID-19! Beijingul este acuzat de „lipsă de cooperare”
Lumea la zi

Șeful OMS a anunțat când se va sfârși pandemia de COVID-19! Beijingul este acuzat de „lipsă de cooperare”

seful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, sursa foto The Indian Times
sursa foto The Indian Times

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că este convins că virusul COVID-19 va înceta să mai fie o preocupare internațională în 2023.

Pandemia COVID-19 nu va mai fi considerată o urgență sanitară globală până la sfârșitul acestui an, a declarat marți directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pandemia s-ar putea încheia în 2023

Vorbind la Universitatea din Michigan, unde a primit medalia Thomas Francis Jr. pentru contribuția sa în domeniul sănătății, Tedros a declarat că este „încrezător că la un moment dat, în acest an, vom putea spune că COVID-19 a luat sfârșit ca urgență de sănătate publică de interes internațional – și ca pandemie”.

Șeful OMS a remarcat că numărul săptămânal de decese raportate este acum mai mic decât atunci când organizația a folosit pentru prima dată cuvântul „pandemie” pentru a descrie epidemia Covid-19, în urmă cu trei ani, la 11 martie 2020.

Tedros a subliniat că, în timp ce pandemia s-ar putea încheia în acest an, este important să ne amintim de cele aproape șapte milioane de vieți pierdute din cauza virusului și să învățăm lecții din ce s-a întâmplat în ultimii trei ani. „Dacă nu o facem, vom repeta ciclul de panică și neglijență care a fost marca răspunsului global la epidemii și pandemii timp de decenii”, a spus el.

Lecțiile pandemiei

Oficialul din domeniul sănătății a subliniat trei învățăminte principale de pe urma pandemiei Covid-19. Prima a fost importanța sănătății publice. Tedros a făcut apel la toate țările, indiferent de nivelul de venit, să investească într-un sistem robust de asistență medicală primară, capabil să detecteze focarele de epidemie în cele mai timpurii etape posibile.

Cea de-a doua lecție, potrivit șefului de la sănătate, a fost importanța științei și pericolele politizării unor probleme precum măștile, vaccinurile și închiderile, care, în cele din urmă, „au împiedicat răspunsul la pandemie și au costat vieți”.

De asemenea, el a subliniat că întrebarea privind modul în care a început pandemia rămâne fără răspuns din cauza „lipsei de cooperare din partea Chinei” care, a spus el, a refuzat să fie transparentă în ceea ce privește schimbul de date și să efectueze „investigațiile necesare și să împărtășească rezultatele”.

Un moment controversat în relația cu China

În primele luni ale anului 2020, Tedros a provocat, de asemenea, controverse atunci când a lăudat Beijingul pentru „transparența” sa în legătură cu epidemia de coronavirus. Remarcile au fost în contradicție cu dovezile că oficialii chinezi au redus la tăcere denunțătorii și au subestimat cazurile – și au fost luate în vizor de către șoimii chinezi din administrația Trump și din alte părți, scrie The Washington Post.

Trump, care a lăudat, de asemenea, China la începutul pandemiei, a schimbat brusc discursul atunci când mii de americani au început să se îmbolnăvească și să moară. El a luat decizia fără precedent de a tăia finanțarea OMS în aprilie 2020, numind agenția o „marionetă a Chinei” și retrăgând complet Statele Unite din organizație.

În cele din urmă, directorul general a spus că a treia lecție a fost importanța cooperării. Tedros a declarat că una dintre caracteristicile definitorii ale pandemiei Covid-19 a fost lipsa de cooperare și coordonare din partea comunității internaționale din cauza „naționalismului îngust”.

În acest scop, OMS a propus un așa-numit „acord pandemic” – un acord între națiuni pentru a lucra în cooperare între ele pentru a se pregăti și a răspunde la viitoarele epidemii și pandemii.