Infofinanciar > Info > Anunțul celor de la ENEL! Cum este calculat consumul la energie în 2023
Info

Anunțul celor de la ENEL! Cum este calculat consumul la energie în 2023

Contor de curent, Sursă foto: Antena 3 CNN
Sursă foto: Antena 3 CNN

Managerul Activare și Facturare, Enel Energie / Enel Energie Muntenia, Oana Krekan, a oferit mai multe detalii românilor despre modul în care se va calcula costul total al facturilor de energie electrică de la 1 ianuarie 2023. Declarațiile acesteia vin în contextul în care furnizorii deja au început să emită facturi în conformitate cu noua lege din energie

„Pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, legea 357/2022 si OUG 192 vin cu o serie de masuri noi pentru consumatorii de energie din Romania.

Pe baza acesteia, toți clienții casnici Enel Energie si Enel Energie Muntenia beneficiază de plafonarea prețului energiei electrice și gazelor naturale. Plafonarea se aplica automat si se aplica la consumul din luna respectiva, nu se mai aplica in functie de media de consum din 2021 asa cum aveam in legislatia anterioara”, a susținut reprezentantul Enel pentru cei de la România TV.

Ce tarife plătesc românii la curent în 2023

Potrivit ultimelor modificări aduse de Executiv, consumatorii din țara noastră vor plăti următoarele tarife în 2023:

a) clienții care au un consum lunar cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv vor plăti maximum 0,68 lei/kWh (cu taxe incluse)

b) clienții care înregistrează un consum lunar între 100,01 și 300 kWh inclusiv vor achita: maximum 0,80 lei/kWh (între 100,01 și 255 kWh) și maximum 1,3 lei/kWh ( între 255 kWh și 300 kWh)

c) clienții care consumă peste 300 kWh lunar vor plăti maximum 1,3 lei/kWh (cu taxe incluse) sau prețul din contract (dacă este mai mic decât 1,3 lei /kwh).

Cine trebuie să depună declarații pe proprie răspundere

Guvernul a adus la sfârșitul anului trecut mai multe modificări asupra modului în care va fi aplicată plafonarea prețurilor la energie în 2023. Astfel, pentru a beneficia de prețuri mai mici la facturile de curent, 3 categorii de consumatori din țara noastră trebuie să depună cereri și declarații pe proprie răspundere.

Acestea sunt:

a) familiile monoparentale

b) clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani; limita de vârsta se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învățământ

c) clienții casnici care au nevoie de aparate medicale

Ce se întâmplă cu facturile din decembrie

Reprezentanții companiei ENEL au anunțat că furnizorul va emite facturi de energie din decembrie care incorporează doar consumul înregistrat în prima jumătate a lunii (1-15 decembrie 2022).

Ulterior, în factura pentru luna ianuarie 2023, compania va integra și consumul din intervalul 16-31 decembrie, scrie România TV.

Decizia a fost luată de ENEL după ce Guvernul a creat un haos în piața energiei, cerând românilor cu mai multe locuri de consum să depună o declarație pe proprie răspundere pentru a preciza la care loc de consum vor beneficia de plafonare. Însă, ulterior, această măsură a fost abrogată de Executiv.

„Ca urmare a acestor modificări, și noi, la rândul nostru, este necesar să modificăm sistemul informatic. De aceea, facturile emise zilele acestea includ consumul tău estimat din perioada 1-15 decembrie 2022, urmând ca, după finalizarea actualizării sistemului, următoarea factură să includă diferența de consum pe luna decembrie (16–31 decembrie 2022, când se aplică alte prevederi față de prima jumătate a lunii) și consumul aferent lunii ianuarie 2023. Plafonarea se va aplica pe fiecare lună în parte, nu se cumulează consumurile, așadar nu trebuie să îți faci griji că vei plăti mai mult decât ți-ai planificat!”, au anunțat reprezentanții Enel România.