Infofinanciar > Info > Haosul facturilor la energie! După plafonarea prețurilor, românii au de plătit de 10 ori mai mult decât de obicei
Info

Haosul facturilor la energie! După plafonarea prețurilor, românii au de plătit de 10 ori mai mult decât de obicei

Factură ENEL
Credit imagine: economedia.ro

Începând cu 15 martie, românii au început să primească facturile la electricitate. Acestea au fost amânate de la final de decembrie până la această dată, după ce principalii furnizori de energie au calculat noi praguri de plafonare. Dar surprizele venite din partea Hidroelectrica, Enel Energie și Enel Energie Muntenia au fost neplăcute pentru o mare parte dintre clienții vizați.

În cadrul unei discuții de pe forumul Reddit, un român a afirmat că are de plătit de 10 ori mai mult la factura la electricitate decât plătea de obicei. „E greșeală, nu? Efectiv n-are cum să am atâta, stau singur într-o garsonieră mică, maxim am dat 250 de lei la curent, cum se poate să-mi vină de 10 ori mai mult?”. Bărbatul nu este singurul care se află în această situație. Totuși, cazul lui este unul neobișnuit prin diferența colosală de preț: imaginea pe care el a atașat-o în discuție arată că are de plătit peste 2,300 de lei pentru perioada 1.02 – 27.02, pentru un consum de 1,775 kilowați.

„E o greșeală pe undeva, poate se baza pe o estimare foarte proastă, atât consum eu în 18 luni”, i-a răspuns un alt redditor, citat de antena3.ro.

Ce poți face în situația asta

Atunci când o factură este eronată, trebuie să îți contactezi furnizorul. Un internaut a postat rezolvarea problemei în același fir al discuției: „Și eu am pățit asta acum 1 lună. Primul pas e să suni la Enel (021 9977) și să fii pus în legătură cu un reprezentant. El o să îți spună să trimiți email la contacteem.ro@enel.com, îți care specifici că ești proprietar, adresa, poză la indexul curent (același specificat la telefon), și că dorești recalcularea facturii. Răspunsul îl ai în aplicație (nu și din email, din păcate) cam în 5 zile lucrătoare

Succes!” și-a încheiat el mesajul încurajator pentru românul lovit de o factură enormă la energie.

Există, însă, situații în care românii pur și simplu primesc facturi mai mari decât în mod obișnuit din cauza majorărilor semnificative ale prețurilor. Cei care se află în situații financiare precare pot solicita carduri de energie.

Cum să folosești cardurile de energie

Acest ajutor pentru plata facturilor la energie vine în tranșe a câte 700 de lei. Cardurile pot fi folosite exclusiv pentru cheltuielile asociate cu energia, atât pentru facturi curente, cât și pentru unele care sunt restante. Ajutoarele au un termen de valabilitate – ele expiră la date de 31.12.2023.

Totuși, este posibil să faci plăți cu ele la oficiile poștale doar până la data de 27 decembrie 2023, așa că recomandarea noastră este să fii organizat cu plata utilităților.

„La mai puțin de o lună de la startul utilizării cardurilor pentru energie, mai mult de jumătate de milion de familii au folosit banii puși la dispoziție din fonduri europene pentru a-și achita facturile. Beneficiarii au la dispoziție trei metode de plată, pentru a achita repede și simplu facturile la energie. Sunt 9.000 factori poștali și agenți poștali cu aparate optice pentru scanat documente, la care se pot plăti facturile. De asemenea, a crescut numărul celor care achită online, față de primele zile de utilizare a aplicației. Avem deja 88.000 astfel de plăți.

Am încercat, împreună cu Poșta Română, să punem la dispoziția beneficiarilor toate informațiile necesare pentru a-i sprijini pe parcursul implementării programului, iar pentru situațiile punctuale aceștia primesc ajutor prin call center-ul dedicat 0319966″, a declarat ministrul Marcel Boloș.