Infofinanciar > Lumea la zi > Prețul petrolului se confruntă cu noi creșteri. Ce rol are Arabia Saudită în reducerea producției OPEC+
Lumea la zi

Prețul petrolului se confruntă cu noi creșteri. Ce rol are Arabia Saudită în reducerea producției OPEC+

Fabrică de petrol, Foto: Economedia
Sursa foto: Economedia

În urma susținerii reducerii producției OPEC+ a Arabiei Saudite perolul  a ajuns să coste cu trei dolari pe baril mai mult. Ministrul saudit a precizat faptul că piețele pe hârtie și cele fizice ale petrolului au devenit nule.

OPEC+ declară luni că au noi mijloace pentru a depăși problemele cu care se confruntă la momentul actual, una dintre soluții este chiar reducerea producției.  Prețul țițeiului U.S. West Texas Intermediate a avut o creștere în valoare de 2,96 de dolari (3,3%) de la prețul pe care acesta l-a avut inițial, ajungând la 93,32 de dolari. La nivel global, cotația țițelului Brent a ajuns la 99,40 de dolari pe baril, cu 3% mai mult față de cât era înainte de creștere, potrivit Adevărul.

,,O mare parte din impulsul din spatele creşterii de astăzi este determinat de comentariile din Arabia Saudită care fac aluzie la o posibilă reducere a producţiei în încercarea de a stabiliza piaţă. Desigur, din perspectiva saudiţilor, preţurile stabile sunt egale cu preţuri ridicate, iar instabilitatea este egală cu preţuri scăzute”, a declarat Jim Ritterbusch, de la firma de consultanţă pentru tranzacţionarea petrolului Ritterbusch and Associates.

Creșterea prețului petrolului

Anul 2022 a adus o creștere majoră a prețului petrolului, apropiindu-se de suma de 147 de dolari, fiind considerată maximă atinsă de acesta în din luna martie. Posibila recesiune global, inflația și cererea mai slabă au creeat temeri în rândul oamenilor, lucru ce a afectat prețurile petrolului. Potrivit unor rapoarte realizate în SUA este de așteptat ca în următoarea perioadă stocurile de țiței să sufere o scădere în valoare de 1,5 milioane de barili.

Scumpirile din cazul energiei electrice

Energia electrică din România a ajuns să valorize în cursul zilei de marți peste 3.000 de lei/MWh, prețul energiei din țara noastră fiind al doilea ca mărime din Europa pentru această zi, primul loc este ocupat de Ungaria.

Prețul mediu la care a ajuns să fie stabilită energia electrică în ceea ce privește livrarea pentru ziua următoare este de 3083 de lei/MWh, cu 75 de lei peste 3.008, prețul din ziua de astăzi. Prin urmare, în ziua de miercuri, în intervalul orar 19:00-20:00, prețul va fi de 4.152,5 lei/MWh cu aproximativ 0,27 de lei/MWh mai mult față de ziua de ziua precedentă, unde prețul maxim a fost de 3.879 de lei/MWh.