Infofinanciar > Lumea la zi > Au fost găsite noi zăcăminte de gaze! Un nou motiv de conflict între Turcia și Cipru
Lumea la zi

Au fost găsite noi zăcăminte de gaze! Un nou motiv de conflict între Turcia și Cipru

Zacamint de gaze Sursa foto Forbes.ro
Sursa foto: Forbes.ro

Într-o zonă aflată în sudul insulei Cipru a fost descoperit un important zăcământ de gaze. Aceasta a fost găsit de compania energetică de stat a Italiei Eni.

Descoperirea a fost făcută în timpul lucrărilor de prospectare într-o zonă aflată la aproximativ 160 de kilometri de coasta insulei. S-a transmis faptul că acolo ar fi aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Aceasta este o veste foarte bună atât pentru Italia, dar și pentru alte state din Europe, întrucât acestea vor avea posibilitatea de a nu mai fi dependente de gazele rusești, conform hotnews.ro.

Totuși, acest lucru s-ar putea să dureze deoarece această zonă este una de conflict între Cipru și Turcia.

Cipru și Turcia

Probleme dintre cele două stae sunt vechi, având în vedere faptul că insula cipriota este împărțită în două zone din 1974. Partea de nord este sub ocupație turcă. Acest lucru s-a întâmplat după ce statul turc a invadat insula ca răspuns la o scurtă lovitură de stat. Independența acestei zone este recunoscută doar de Ankara. Aceste inciente de atunci au fost asemănate cu invazia lui Vladimir Putin din acest an din Ucraina.

Erdogan a venit însă cu o soluție la această disputa. El a spus că pacea va veni doar cu formarea a două state pe insulă. Acest lucru inflamează tensiunile între Uniunea Europeană, Grecia și Cipru și Turcia.

„Nu mai există altă soluţie în afară de o soluţie cu două state. Indiferent dacă acceptaţi sau nu, nu mai există nicio federaţie”, le-a spus el parlamentarilor. „Numai în aceste condiţii putem sta la masă pentru a discuta despre Cipru. Altfel toată lumea ar trebui să-şi vadă de treabă”, a transmis acesta.

De asemenea, în anul 2021, el a susținut că nu poate avea o întrevedere cu premierul grec deoarece cel din urmă a subestimat statul turc.

„Mitsotakis m-a provocat. Cum mă pot întâlni acum cu tine? Mai întâi cunoaşte-ţi limitele. Dacă vrei cu adevărat pace, atunci nu mă provoca”, a afirmat preşedintele turc.

Cipru ia măsuri de apărare

Cipru ar fi încheiat un acord cu Israelul pentru achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană Iron Dome, pe fondul veștii conform căreia Turcia și statul israelian au normalizat legăturile și restabilirea deplină a relațiilor diplomatice. Nu se știe încă dacă acest acord cu insula va afecta în vreun fel relația cu Turcia.

Totuși, având în vedere contextul actual al războiului din Ucraina, Cipru și Ucraina se pun interzicerii prezenței turiștilor ruși în Uniunea Europeană. Potrivit secretarului general al Ministerului Afacerilor Externe din Cipru, „ar fi o decizie în direcția greșită”.

„Credem în contactele interpersonale și chiar și cetățenilor turci li se acordă vize de către autoritățile cipriote, așa că nu considerăm că această măsură are vreo valoare pentru ruși.”, au transmis oficialii.