Infofinanciar > Esential > Ce înseamnă criza energetică și cum se ajunge într-o astfel de situație?
Esential

Ce înseamnă criza energetică și cum se ajunge într-o astfel de situație?

Electricitate sursă foto unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Despre criza energetică tot auzim vorbindu-se de aproximativ un an de zile și nici nu sunt premise pentru ca acest subiect să se epuizeze în viitorul apropiat. Criza energetică se instalează atunci când cererea de energie depășește oferta din piață. Diminuarea resurselor de energie electrică, petrol sau cărbune duce la creșterea prețurilor pentru aceste produse, creștere care se reflectă implicit la toate produsele din piață.

Criza energetică actuală are ca punct de start pandemia globală de coronavirus. Datorită măsurilor pe care le-au luat majoritatea statelor lumii, în 2020, consumul mondial de energie a scăzut cu 4,5%, un procent nemaîntâlnit de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Odată cu trecerea lockdownului, a crescut implicit activitatea industrială, într-un ritm atât de galopant raportat la o perioadă mică de timp încât cererea pentru energie este mult mai mare decât înainte de pandemie.

Criza energetică este și efectul relațiilor diplomatice tensionate

China a fost prima care s-a lovit de o criză energetică, iar globalizarea a răspândit-o rapid în întreaga lume. China este cel mai mare consumator de cărbune din lume și în 2021 s-au întâmplat două evenimente importante care au dus la o creștere semnificativă a prețului cărbunelui: inundațiile din regiunea Shanxi, care a dus la închiderea mai multor mine, precum și decizia guvernului chinez de a renunța la principalul furnizor, Australia, care a insistat pentru o anchetă amănunțită în ceea ce privește modalitatea în care a pornit pandemia de coronavirus.

După cum știm, 2022 a început cu invazia Rusiei asupra Ucrainei, lucru care nu a făcut decât să accentueze și mai mult criza energetică. Cum Europa este în mare parte dependentă de gazele naturale și petrolul rusesc, iar sancțiunile economice impuse statului agresor s-au întors ca un bumerang, cu un șantaj al rușilor în ceea ce privește exportul de gaze, nu sunt premise ca situația să se îmbunătățească pentru iarna ce urmează.

Criza energetică întreținută și de Orientul Mijlociu

Un alt mare jucător relevant pe această piață este Orientul Mijlociu, doar că țările de aici au refuzat constant să crească producția pentru a acoperi deficitul și a menține prețurile la un nivel acceptabil, ceea ce va duce invariabil la alimentarea inflației, care și așa se află la cote extrem de ridicate.

Criza energetică riscă de asemenea să ducă la mari tensiuni sociale, situație vizibilă recent în Sri Lanka, unde datorită scăderii puterii de cumpărare a populației, fostul președinte al țării a fost nevoit să fugă din țară, după ce zeci de mii de protestatari au luat cu asalt domiciliul acestuia. Sri Lanka a intrat în incapacitate de plată încă din aprilie.