Infofinanciar > Lumea la zi > SUA, front comun cu Grecia împotriva Iranului! Elenilor li s-au „confiscat” două petroliere în Golf
Lumea la zi

SUA, front comun cu Grecia împotriva Iranului! Elenilor li s-au „confiscat” două petroliere în Golf

nave grecești - sursa foto - antena3.ro
Sursa foto - antena3.ro

Atena și Washington au solicitat Iranului să elibere cele două petroliere elene care au fost confiscate în apele din Golf, Statele Unite ale Americii spunând că această acțiunte nu are justificare și că reprezintă un pericol pentru securitatea maritimă. Acest lucru este precizat într-un comunicat al Departamentului de Stat, conform celor de Agence France-Presse.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avut luni o discuție la telefon cu Nikos Dendias, ministrul de externe din Grecia. În urma acestei conversații au căzut de acord că Iranul trebuie să elibereze cât mai repede navele confiscate, echipajul și încărcătura acestora. Aceasta este declarația purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. Acesta a mai spus și că : „Statele Unite sunt alături de Grecia, aliatul şi partenerul nostru NATO cheie în faţa acestei confiscări nejustificate”.

De ce a luat Iranul această decizie

În ziua de vineri, Gărzile Revoluționare, armata ideologică din Iran, au spus că motivul pentru care au capturat aceste două nave este următorul: la jumătatea lunii aprilie și Grecia, la cererea Statelor Unite, a confiscat o navă care transporta petrol iranian.

Respectând sancțiunile europene pe care contextul războiului din Rusia și Ucraina le-a impus, autoritățile din Grecia au confiscat pe 19 aprilie, în largul insulei Eubeea, nava cargo rusească numită „Pegas”. După câteva zile, numele ei a devenit Lana, potrivit celor de Agerpres.

Acest vapor confiscat de greci transporta 115.000 de tone de petrol iranian. Iranul a acuzat Statele Unite ale Americii de faptul că încalcă, în mod evident, dreptul maritim și convențiile internațioanle, cerând ca sechetrul pe navă și pe încărcătura din ea să fie ridicat imediat

Autoritățile de la Teheran spun că echipajele celor două nave elene sunt într-o stare bună și că au rămas la bord.

Nikos Dendias a spus că lucrul pe care l-au făcut iranienii „seamănă cu pirateria”. Conform sursei citate anterior, deși a spus că la bordul navelor sunt nouă cetățeni greci, acesta nu a spus care este numărul total de marinari care se află pe ambele vapoare.

Agenția oficială Irna a difuzat un comunicat al autorităților portuare din Iran, în care se preciza următorul aspect: „Toţi membrii (echipajului) sunt în stare bună de sănătate şi au rămas la bordul navelor. Sunt trataţi conform dreptului internaţional şi (autorităţile portuare) le asigură tot ce au nevoie.”.

Said Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al diplomației din Teheran a spus pe pagina lui de Twitter următorul lucru: „ Legăturile noastre (cu Grecia) nu trebuie să fie afectate de calcule greșite (…), inclusiv banditismul la comanda unei terțe părți.”.

Agence France-Presse amintește faptul că Statele Unite ale Americii impun Iranului sancțiuni de tip economic care vizează, în mod special, exporturile de petrol.