Info

Cresc salariile și pensiile românilor! Ministrul Muncii a făcut marele anunț

capital.ro
FOTO: capital.ro

În cadrul unei emisiuni difuzată în direct, ministrul Muncii a ținut să facă anumite precizări depsre majorarea salariilor și pensiilor. Potrivit spuselor politicianului, primul pas care trebuie avut în vedere, înainte ca majorarea să se producă, este acela de a se stabili la nivelul UE, ”salariul minim European după care abia atunci se poate lua în calcul  o majorare a remunerației minime până la 3000 de lei. Atlfel spus, abia de la anul românii vor primi mai mulți bani pentru munca depusă.

„Este o decizie binevenită, de la nivelul Uniunii Europene. Săptămâna viitoare voi demara discuțiile în cadrul Grupului de Dialog Social, cu partenerii sociali, reprezentanții angajaților și angajatorilor. Propunerea este ca de la 1 ianuarie ca aceste venituri să fie majorate”, a declarat Marius Budăi.

Referitor la pensile seniorilor, Marius Budăi a ținut să precizeze faptul că nu are posibilitatea să-și assume un angajamnet în cee ace privește procentajul cucare pensiile vor fi mărite, motivul ivocat fiin acela că la ora actuală încă nu este construe bugetul pentru anul viitor, dar creșterea va avea loc, datorită faptului că PSD se află în formula guvernamentală.  Budăi a făcut următoarele precizări:

Marius Budăi: Prezența PSD în guvern e o certitudine că pensiile se vor majora

”Vom putea vorbi despre această majorare în momentul în care vom construi bugetul pentru anul viitor, așa cum a zis și domnul Marcel Ciolacu, președintele PSD. Prezența PSD în guvern e o certitudine că pensiile se vor majora. De când am venit la guvernare am anunțat un pachet social în coaliție, s-au decis pachete de sprijin succesive. Am continuat și am și prelungit până la 1 august 2023 compensarea facturilor din energie. Măsurile pe care le vom lua vor fi anunțate înainte”, a mai adăugat ministrul Muncii.

Însă, realitatea nu e atât de roz pe cât o descrie ministrul Muncii, pensionarii amenință cu proteste. Confruntat cu aceată situație, Marius Budăi declară faptul că: „Seniorii României au dreptate, au avut parte în 2020-2021 de momente grele. Eu le garantez că atât timp cât PSD va fi la guvernare, noi vom veghea la ceea ce se întâmplă, vom încerca să le apărăm puterea de cumpărare, după care ne vom așeza și ne vom ocupa de creșterea veniturilor.

În altă ordine de idei, declarația ministruli Muncii prin care acesta afirma că va crește salariul minim până la 3.000 de lei a produs indignare în tabăra PNL-ișstilor, liderul din Aleea Modrogan, Nicolae Ciucă, a deplâns faptul că această asumpție venită din partea lui Budăi este una strict individuală iar pe ordinea de zi a  Executivului nu apărea o asemenea propunere. Totuși, situația a luat o altă turnură odată cu decizia Bruxelles-ului de a impune un salariu minim la nivel european.

Reamintim că în cursul acestei săptămâni Parlamentul Uniunii Europene a adoptat o directivă prin care statele membre care practică salariul minim, trebuie să le asigure muncitorilor care au venitul minim, un trai decent. Cuantumul salariului se calculează în funcție de leafa medie a fiecărui stat în parte, și va reprezenta 50% din valoarea celei din urmă. Decizia încă nu a fost adoptată, trebuie să mai treacă prin filtrul Comisiei Europene, însă, conform surselor de la Bruxelles, această etapă reprezintă doar o fromalitate dat fiind faptul că liderii celor două instituții s-au înțeles în prealabil, potrivit romaniatv.net