Lumea la zi

Vine salariul minim european! Avem doi ani să stabilim cuantumul acestuia

realitatea.net
FOTO: realitatea.net

România va avea la dispoziție doi ani pentru a implementa directiva europeană a Parlamentului UE privind salariul minim. Prerogativele acesteia obligă statele membre, cu salariu minim pe economie, printre care și România, să ”garanteze că salariile minime pe care le strabilesc le permit lucrătorilor un trai decent”. Salarium minim brut, în România, în momentul de față este de 2550 la care se poate adăuga, în funcție de angajatori, o creștere de 200 de lei care este scutită de impozitare.

Liderii PSD-ului, Marius Budăi și Marcel Ciolacu și-au exprimat dorința de adoptare a acestei directive încă de când a intrat în ”funcțiune rotativa guvernamentală”, declarațiile celor doi au fost reactualizate pe paginile personale de Facebook .  Aceștia din urmă salutau, în cursul zilei de ieri, adoptarea de către Parlamentul Uniunii Europene, directiva conform căreia s-a stabilit valoarea salariului minim european la 50% din salariul mediu.

Potrivit declarațiilor făcute de Marius Budăi, PSD-ul va urma să propună în coaliția de guvernare creșterea salariului minim brut la 3000 de lei. Afirmația a ajuns și la urechile premierului Ciucă, acesta nu a recepționat decizia socialiștilor ca fiind una de bun augur invocând faptul că ministrul Budăi ar fi vorbit ”pe răspundere proprie”, iar propunerea acestuia nu a ajuns încă pe ordinea de zi a Executivului.

Parlamentul European a adoptat directiva de creștere a salariului minim

În contextul deciziilor luate la Bruxelles, se pare că majorarea salariilor devine un scenariu tot mai acceptat de coaliția de guvernare. În cursul zilei de miercuri elita politică europeană a aprobat directiva prin care salariul minim european trebuie să asigure lucrătorilor un trai decent.

Procedurile instituțiilor europene, prevăd ca decizia adoptată de Parlamentul UE să treacă și prin filtrul decizional al Comisiei Europene înainte ca directiva să fie publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, moment în care va fi trnasformată în act normativ european care, prin principiul subsidiarității se va implementa automat legislativele naționale în maxim doi ani de la intrarea acesteia în forță.

Potrivit celor de la hotnews.ro dezbaterea in cadrul Comisiei Europene este doar una formală din moment ce liderii din cele două instituții au găsit deja consensul. Un aspect care trebuie precizat ține de fapul că instituțiile europene  nu pot stabili de unele singure, care ar fi remunerația minimă pentru fiecare stat în parte, ” salariul minim rămâne o prerogativă națională”, potrivit unui comunicat emis de Parlamentul European redat de Startupcafe.

Însă, mecanismele europene obligă statele care practică salariul minim să asigure muncitorilor condițiile necesare  pentru un trai decent, luând în considerare costurile vieții și nivelul general al salariilor. În acest sens Parlamentul European face următoarele precizări: „Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut”, conform hotnews.ro