Infofinanciar > Lumea la zi > Contraofensiva Ucrainei are succes! Rușii se retrag din Harkov
Lumea la zi

Contraofensiva Ucrainei are succes! Rușii se retrag din Harkov

armata rusa sursa observator.ro
sursa observator.ro

Al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, Harkov, a fost ținta următoare după Kiev a armatei ruse. Bombardați puternic și aproape cuprinși de forțele de invazie, armata ucraineană a întâmpinat dușmanul cu o contraofensivă fără precedent. 

 După mai multe lupte și după ce şi-au intensificat bombardamentele în ultimele zile asupra orașului, armata rusă a început să se retragă din Harkov, scrie într-o postare, cotidianul american The New York Times. Analiștii din SUA precizează că contraofensiva ucraineană din jurul Harkovului forțează comandamentul rus sa facă alegeri grele, așa cum probabil era intenționat să facă. Ministerul Regatului Unit al Apărării, raportează că forțele ruse retrase de la Harkov au fost trimise către Rubijne și Severodonetk, dar cu prețul cedării terenului în Harkov.

  sursa digi24.ro

sursa digi24.ro

Unitățile ruse aflate în apropierea orașului puse să își concentreze bombardamentul asupra trupelor ucrainene atacatoare, mai bine decât să-și continue atacurile asupra orașului

În ultimele săptămâni ale războiului, Rusia a dorit să creeze un coridor care să permită trupelor sale să se înrepte din estul Ucrainei către peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014. ISW a transmis că nici forțele ruse, nici cele ucrainene nu au făcut progrese confirmate în nordul Oblastului Harkov în ultimele 24 de ore. Statul Major ucrainean a declarat că forțele ruse se concentrează pe regruparea trupelor și trage intens asupra pozițiilor ucrainene din Pytomnyk și Ruski Tyshky – ambele la 20 de kilometri nord de granița de nord a orașului Harkov – pentru a preveni o nouă înaintare spre nord, spre granița rusă. Contraofensiva ucraineană de la Harkov începe să arate foarte asemănătoare cu contraofensiva care a îndepărtat în cele din urmă trupele ruse de la Kiev și din vestul Ucrainei, deși este prea devreme pentru a spune dacă rușii vor lua o decizie similară și aici, evidențiază ISW.

„Faptul că Rusia a acordat prioritate operațiunilor din Donbas a lăsat elementele desfășurate în regiunea Harkov vulnerabile în fața forței de contraatac ucrainene mobile și foarte motivate”, transmite Ministerul Britanic al Apărării.

Dacă această stare reprezintă una „dintre cele mai mari eşecuri suferite de Rusia de la retragerea sa din Kiev, luna trecută”.