Infofinanciar > Vocile afacerilor > Compania FinTech BLIK intră pe piața din România. Sistemul polonez de plăți are deja 13 milioane de utilizatori
Vocile afacerilor

Compania FinTech BLIK intră pe piața din România. Sistemul polonez de plăți are deja 13 milioane de utilizatori

Ryszard Drużyński, BLIK România
Sursa foto: BLIK România

BLIK, principalul furnizor de soluții de plăți din Polonia, s-a lansat oficial pe piața din România. Compania oferă o modalitate de plată integrată în aplicațiile de mobile banking și se bucură de o popularitate în creștere, înregistrând un salt de peste 60% anul trecut, care număr de utilizatori.

Conform datelor prezentate de Dariusz Mazurkiewicz, președintele Consiliului de Supraveghere al BLIK România, fintech-ul polonez lansat în 2015 a înregistrat 1,2 miliarde de tranzacții anul trecut, în creștere cu 62% (față de 2021). Valoarea totală a tranzacțiilor este de 34,4 de miliarde de euro, iar nivelul mediu al unei tranzacții a fost de 28 de euro. Aplicația are în prezent 12,9 milioane de utilizatori activi, numărul de tranzacții pe zi fiind de 3,4 milioane.

Potrivit oficialului polonez, principalele avantaje competitive ale soluției sunt simplitatea în utilizare și modul simplu și securizat de efectuare a plăților. Un diferențiator de piață important al soluției poloneze este acela că: „BLIK, spre deosebire de orice altă soluție similară din Europa, nu este promovată pe piața aplicațiilor mobile și nici nu este oferită direct clienților finali. Aplicația nu colectează datele clienților și nu acționează între clienți și bănci, fiind integrată în aplicațiile bancare”, a explicat oficialul companiei care a mai nominalizat la avantaje interfața simplă a aplicației și faptul că este operațională în diverse segmente de piață.

Toate aceste elemente au asigurat soluției o popularitate solidă în Polonia unde 96% dintre utilizatorii aplicațiilor bancare au declarat că sunt familiarizați cu BLIK, iar 49% l-au ales ca fiind cea mai utilizată modalitate de tranzacționare, conform datelor compania de analiză KANTAR.

Care sunt oportunitățile de piață în România

„Am ales România deoarece se numără printre țările cu cea mai rapidă creștere economică din Europa. Folosind propria expertiză și modelul de afaceri potrivit, suntem pregătiți să dezvoltăm și în România un sistem de plăți mobile modern și unic la nivel global”, a mai precizat Dariusz Mazurkiewicz.

La rândul său, Ryszard Drużyński, președintele Consiliului de Administrație al BLIK România, țara noastră prezintă o serie de oportunități atractive pentru compania poloneză: „România are una dintre cele mai importante economii digitale din Europa Centrală și de Est. Mobile banking-ul și comerțul electronic se află la un nivel foarte înalt de dezvoltare, iar clienții sunt pregătiți și își doresc să folosească servicii de plată moderne. Potrivit Statista, numărul utilizatorilor de comerț electronic din România va crește cu 16%, până la aproape 11 milioane până în 2025 ceea ce înseamnă un adevărat potențial de dezvoltare pentru BLIK”, a explicat Drużyński.

Potrivit acestuia, una din țintele vizate sunt cele 4,2 milioane de utilizatori inactivi de aplicații bancare din România, respectiv conversia acestora de la plățile cash la cele efectuate prin mobile banking.

Ce prevede strategia de dezvoltare locală

În România, BLIK s-a înregistrat oficial pe 9 decembrie 2022, iar în martie anul acesta compania va face demersurile necesare către Banca Națională (BNR) pentru aprobarea aplicației în sistemul de plăți în lei.

Planul de dezvoltare prevede integrarea sistemului de plăți BLIK pe toate canalele de vânzare, dar într-o primă fază cu focus pe zona de e-commerce.

„Am încheiat luni de muncă intensă care a implicat multe provocări, precum adaptarea sistemului la reglementările și legile în vigoare pe această piață. În acest timp, am avut multe discuții și am dezvoltat o strategie de afaceri adecvată, pe care o vom implementa în următoarele trimestre ale acestui an”, a mai declarat Drużyński, în cadrul conferinței de presă care a marcat lansarea pe piață a companiei.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.