Infofinanciar > Educație financiară > Internet și mobile banking. Tot ce trebuie să știi
Educație financiară

Internet și mobile banking. Tot ce trebuie să știi

mobile banking
Foto: payementsjournal.com

Nu știm să mai existe azi vreo bancă care să nu ofere serviciul de internet banking. Acesta permite vizualizarea soldurilor conturilor și accesarea lor oriunde, oricând, de pe calculator și smartphone.

Ușor, eficient

Dacă vedeți undeva scris “online banking” sau “e-banking”, să știți că este fix același lucru cu internet banking-ul.

Serviciul de internet banking este oferit prin completarea unui act adițional, iar apoi, în funcție de caz, prin plata unei taxe lunare pentru accesul la platforma online (unde desigur, acest serviciu nu este gratuit), și  a unui set de instrucțiuni necesare pentru conectarea la serviciu.

În general, astăzi, este vorba despre aplicații pentru telefonul mobil și include generarea unor parole unice, ca formula de condiții de securitate ridicată.

Flexibilitate maximă

Scopul este de a permite maximum de mobilitate și flexibilitate utilizatorului în realizarea de operațiuni. Așa că, pentru smartphone trebuia ceva mai simplu, cee ace s-a ăi întâmplat. Acum,“mobile banking”-ul este larg răspândit. Această situație presupune un singur pas: instalarea aplicației dedicate. Procesul este simplificat, menținându-se simplu și rapid.

Costurile pentru plățile efectuate prin internet banking sau mobile banking sunt mai scăzute decât cele la ghiseu. În prezent, băncile din România oferă servicii de internet banking adaptate nevoilor specifice ale clienților, persoane fizice sau juridice, adăugând funcționalități dedicate pentru plăți salarii sau plata datoriilor către bugetul de stat.

Sfaturi

  • Evitați accesarea serviciului de internet banking prin conectarea la rețele nesecurizate.
  • În alegerea unei parole, evitați utilizarea unor cuvinte comune sau a unor expresii ușor de găsit. Nu comunicați nimănui parola dumneavoastră .

Beneficii directe

Serviciul internet banking oferă o gamă largă de tipuri de plăți:

  • Transferuri între conturile proprii, deschise la aceeași bancă;
  • Plăți în lei sau valută către conturi deschise la o bancă din România;
  • Plăți in lei sau valuta către un cont deschis la o bancă din străinătate;
  • Plăți facturi;
  • Direct debit;
  • Plăți polițe asigurări;
  • Virarea salariilor;
  • Plăți taxe și impozite;

Acest tip de serviciu, mai ales pentru trasferurile între conturile proprii prezintă câteva avantaje dintre care, cel mai important este faptul că plățile online beneficiază de o procesare rapidă.

Așadar, internet banking are o poziție competitivă în raport cu alternativa efectuării plăților interbancare la ghișeu. Astfel, se elimină timpul necesar deplasării în cea mai apropiată sucursală, faptul că trebuie să ții cont de programul de lucru al sucursalei, așteptarea unui consultant care să îți preia solicitările, timpul scurs pentru realizarea operațiunii, dar și vremea pierdută  de la plasarea cererii până la preluarea pentru procesare a operațiunii de către banca plătitorului.