Infofinanciar > Info > Inflația va fi mai gravă decât s-a crezut. Analiștii contrazic BNR
Info

Inflația va fi mai gravă decât s-a crezut. Analiștii contrazic BNR

hotnews.ro
Credit imagine: hotnews.ro

Banca Națională Română (BNR) prognoza o inflație de 7%. Economiștii au o viziune mai sumbră. Conform lor, inflația urmează să ajungă la 9 procente. În același timp, inflația din zona euro refuză să încetinească, contrazicând predicțiile analiștilor.

Dat fiind că inflația nu încetinește așa cum fusese preconizat, economiștii se tem că Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui să se îndatoreze mai mult decât a făcut-o până în prezent.

Inflația în context european

Rata inflației din februarie 2023 este de 8,5%, similară cu cea de 8,6% din luna precedentă. În schimb, inflația de bază a accelerat de la 5,3% la 5,6%; acest parametru este cel mai important pentru factorii de decizie. Dată fiind situația, precum și faptul că în Franța, Germania și Spania, prețurile au crescut simțitor, BCE se află într-un impas. Investitorii prevăd că rata ei de depozit va crește de la 2,5% la 4%, un apogeu.

Deși acest vârf părea greu de imaginat, economiștii de la bloomberg.com îl consideră plauzibil. Ei afirmă că acest prag este inevitabil într-un climat în care prețurile rămân ridicate.

Ce spune BNR

Chiar dacă iarna blândă prin care am trecut a atenuat temporar criza cauzată de războiul din Ucraina, analiștii sunt îngrijorați de ceea ce rezervă viitorul în privința inflației.

Cristian Popa aparține de Consiliul de Administrație al BNR, iar când a fost întrebat ce părere are despre contextul inflaționist actual, el a răspuns:

„Ce vedem acum este un șoc pe partea ofertei. Ce s-a întâmplat în ultimul an este că, cantitatea de bunuri a scăzut destul de mult, pentru că au fost probleme în lanțurile de aprovizionare, pentru că s-a oprit țeava de gaze. Aceasta e o problemă pe partea de ofertă. Băncile centrale au instrumente mai degrabă pe partea cererii, ajustând rata de dobândă de politică monetară. Deci, e foarte dificil pentru băncile centrale să atace genul acesta de problemă. Pur și simplu băncile centrale nu pot să pună mai multe gaze în țeava de gaze sau benzină la pompa de la benzinărie. Însă nu pot sta nici degeaba.

„Trebuie să păstreze aceste anticipații inflaționiste. Situația e cumva atipică pentru că avem acest tip de șoc. Deși nu pot controla șocul din piața de energie, băncile centrale trebuie să ia măsuri și o fac. Și noi în România 11 ședințe la rând am avut decizii de creștere a ratei de dobândă de politică monetară, urmate de una în care am decis să menținem rata de dobândă ca un semn bun, pozitiv, și anume că am crescut dobânzile, iar acum vrem să vedem rezultatele”, a ținut acesta să precizeze.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.