Info

Comisia Europeană obligă România să-și reducă consumul de energie cu 10%! Anunțul făcut de Timmermans

Timmermans

Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, a ieșit într-o conferință de presă la Bruxelles și a explicat pachetul de măsuri pentru iarnă al Uniunii Europene pentru energie. Principalul obiectiv va fi reducerea cu 10% a consumului la nivel european, măsură obligatorie pentru toate statele.

„Trebuie să înțelegem că nu vom mai ajunge la situația de dinainte de război cu energie ieftină. Putin a transformat energia într-o armă și a adus facturi uriașe la energie pentru IMM-uri dar și locuințe. Nu putem lăsa asta în seama piețelor pentru că ar însemna că consumatorii mici vor avea de suferit. Cei care au nevoie de ajutor, au nevoie urgent. Situația este fără precedent, iar propunerea noastră va fi la fel”, a declarat Frans Timmermans.

Suntem obligați să reducem consumul de energie!

Principala măsură din pachetul pentru iarnă care a fost decisă de Comisia Europeană este reducerea cu 10% a consumului de energie electrică în toată Europa, în timpul „orelor de vârf”. Totodată, al doilea pachet de măsuri constă într-un număr de politici care au ca obiectiv redistribuirea profiturilor companiilor.

„În primul rând, vom cere o reducere de 10% a consumului de energie în Europa în timpul orelor de vârf astfel încât să scădem prețul energiei. Va fi obligatoriu de respectat pentru toată lumea. Reducerea consumului de gaz și electricitate va fi fundamentală. Nu putem rezolva problema fără să reducem cererea. Al doilea pachet va ține de redistribuirea profiturilor companiilor”, a declarat Timmermans.

Un nou plafon pentru energia electrică

Companiile din energie vor avea o limită a profiturilor, iar restul banilor vor fi redirecționați către ajutoarele oferite IMM-urilor dar și ajutoarele sociale, acordate populației afectate de criză. Această măsură ar urma să genereze un buget de 117 de miliarde de euro.

„Firmele care produc energie au profituri foarte mari, propunem să plafonăm veniturile acestor producători, un preț de 180 euro/MWh, ce le permite un profit normal. Și firmele care se ocupă cu combustibili fosili au avut creșteri uriașe ale profiturilor și dividendelor, vom distribui aceste fonduri pentru familii”, a garantat Frans Timmermans.

A treia măsură va fi o taxă de solidaritate pentru companiile din domeniul combustibililor fosili.

Răsplată pentru cei care reduc consumul de energie electrică

„Vom da prime pentru persoanele care reduc consumul de energie. În acest moment prețurile sunt mari și nu putem schimba asta rapid. Iernile următoare vor fi dificile, dar am încredere că aceste măsuri vor aduce progres. Dependența față de gazul rusesc a scăzut de la 40% la 9%, stocurile pentru iarnă au ajuns la 84%”, transmite vicepreședintele Comisiei Europene.

El susține faptul că „era combustibililor fosili ieftini s-a terminat” odată cu șantajul lui Putin, fiind momentul în care Europa trebuie să treacă „mai repede pe combustibili verzi”: „Putin încearcă să ne dezbine, îi vom arăta că suntem mai puternici de atât. Europa este unită, stă împreună”, spune Timmermans.