Infofinanciar > Lumea la zi > Bombă cu ceas în sănătate! Reprezentanții OMS anunță o nouă nenorocire
Lumea la zi

Bombă cu ceas în sănătate! Reprezentanții OMS anunță o nouă nenorocire

criza sanitara istockphoto.com
sursă foto: istockphoto.com

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vine cu un anunț import la sfârșit de 2022, menționând faptul că anul care vine poate aduce o nouă criză în domeniul sanitar, după doi ani de pandemie și majore probleme mediacle. De data aceasta, instituția internațională avertizează asupra penuriei personalului din domeniu, dar și lipsei unei bune organizări a întregului sistem.

Miercuri, 28 decembrie, un reprezentat al OMS caracterizează această situație ca fiind o adevărată „bombă cu ceas”. Se recomandă, așadar, din partea instituției o mai mare investiție în ceea ce privește personalul sanitar. „Criza provocată de numărul insuficient al lucrătorilor sanitari face deja ca forţa de muncă din sectorul sanitar şi accesul la serviciile de sănătate să plătească un preţ greu”, susține directorul regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, în cadrul unui interviu despre provocările acestui sector în anul 2023.

Cauzele problei

„Statele trebuie să ia acest lucru în serios şi să acţioneze rapid, individual şi colectiv prin intermediul alianţelor regionale”, sugerează oficialul OMS. „Numeroasele greve ale lucrătorilor sanitari în diverse ţări sunt un semnal care arată că forţa de muncă în sectorul sănătăţii se simte subestimată şi suprasolicitată”, a mai declarat Hans Kluge.

Acesta pune problema unei gestionări deficitare de care a avut parte acest sistem, atât în cei doi ani de pandemie de Covid-19, cât și în perioada care a urmat: „Orele lucrate peste program, remunerarea şi susţinerea profesională adesea inadecvate, criza gravă de personal şi ratele înalte de infectare şi decese de COVID-19 în rândul lucrătorilor sanitari din prima linie, mai ales în primele etape ale pandemiei, au lăsat urme adânci”, explică el.

Dezamorsarea „bombei”

„Cea mai bună modalitate de a ne arăta consideraţia faţă de toţi lucrătorii sanitari este să investim în ei, şi făcând acest lucru investim într-un viitor mai sănătos pentru noi toţi”, a îndemnat directorul OMS pentru Europa, citat de digi24.ro.

Declarațiile lui Hans Kluge vin în contextul în care, chiar recent, în Marea Britanie se instalase o mare agitație în rândul asistenților medicali, situație ce a dus la amânarea multor consultații sau intervenții chirurgicale. Acești angajați din domeniul sănătății englez s-au arătat nemulțumiți de veniturile lor, mai ales în scenariul creșterii prețurilor. Iar în acest sens, au protestat față de sistem pentru a-și cere o mărire de salariu.

Un șir lung de evenimente complicate

Acesta nu este un caz unicat, căci, în Germania, de exemplu, au ajuns să fie amânate un număr mare de intervenții chirurgicale tot din aceste motive. Nici sistemul medical italian nu scăpat de astfel de probleme. Organizațiile sindicale ce reprezintă personalul sanitar au organizat pe data de 15 decembrie o grevă pentru a protesta faţă de subfinanţarea sistemului public de sănătate.

În Turcia, datele ofiale spun că, în medie, 400 de medici au demisionat lunar în ultimii trei ani, iar majoritatea au făcut acest gest tocmai din cauza orelor peste program şi a scăderilor salariale din țară pe domeniul lor de activitate.