Lumea la zi

Prețul petrolului a scăzut cu 4,5%, ca urmare a slăbirii economiei Chinei. Consecințele politicii „Zero-COVID” răsună pe plan mondial

china, sursa foto the atlantic
sursa foto: the atlantic

Prețurile la energie au scăzut în condițiile în care răspândirea COVID în China a avut un impact asupra consumului celui mai mare importator de petrol din lume, asta în timp ce vremea caldă a redus costurile la gaze, anulând astfel creșterile de anul trecut.

Barilul de țiței Brent din Marea Nordului cu livrare în martie a scăzut cu 4,60%, la 78,32 dolari, în timp ce barilul de West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a scăzut cu 4,67%, la 73,34 dolari.

Economia chineză slăbește

Potrivit lui Craig Erlam, analist la Oanda, China înregistrează în prezent cea mai mare epidemie de Covid-19 de la începutul pandemiei, ceea ce are „perspective economice incerte pe termen scurt” pentru națiune.

Stephen Brennock, analist la PVM Energy, a declarat că „Economia chineză  slăbește, în pofida relaxării politicii sale Covid zero”. Potrivit unui indicator privat, activitatea manufacturieră din China a scăzut în decembrie pentru a cincea lună consecutivă, deoarece focarele de contaminare au întrerupt activitățile fabricilor.

Brennok susține că „Activitatea economică și cererea de petrol în cel mai mare importator de țiței din lume vor continua să slăbească pe măsură ce învață să trăiască cu virusul”, scrie HotNews.

Politica dură a Beijingului „zero Covid”, care includea teste extinse, supraveghere strictă a călătoriilor, carantină și închideri forțate atunci când erau identificate cazuri, a fost ridicată în primele zile ale lunii decembrie.

Cea de-a doua mare economie a lumii a avut mult de suferit în urma acestor restricții, care practic au izolat China de restul lumii. Cu toate acestea, alte epidemii au fost provocate de eliminarea bruscă a reglementărilor sanitare, ceea ce bulversează, de asemenea, economia națiunii.

Piața imobiliară din China, în criză

Renunțarea bruscă la politica COVID Zero a  Chinei nu este singurul factor care afectează economia. În 2023, experții vor continua să urmărească modul în care factorii de decizie politică vor încerca să repare sectorul imobiliar în dificultate al țării, care reprezintă aproape 30% din PIB.

Criza din acest sector – care a început la sfârșitul anului 2021, când mai mulți dezvoltatori de profil înalt au intrat în incapacitate de plată a datoriilor – a întârziat sau a oprit construcția de locuințe pre-vândute în întreaga țară. Acest lucru a declanșat un protest rar al cumpărătorilor de locuințe în acest an, care au refuzat să plătească ipotecile pentru casele neterminate.

În timp ce Beijingul a făcut o serie de încercări de a salva sectorul – inclusiv prin prezentarea unui plan în 16 puncte luna trecută pentru a atenua criza creditelor – statisticile continuă să prezinte o imagine sumbră, scrie CNN.