Info

Alertă! Întâlnire de urgență a Consiliului de Securitate ONU. China și Emiratele Arabe Unite condamnă vizita ministrului isrealian Ben-Gvir la Moschea Al-Aqsa

democracynow.org
FOTO:democracynow.org

Emiratele Arabe Unite și China au solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după ce ministrul israelian de extremă dreapta al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a intrat în incinta Moscheii Al-Aqsa, într-un gest denunțat pe scară largă.

Se așteaptă ca Consiliul să se reunească joi, au declarat diplomați pentru Reuters marți seara târziu. Acțiunile lui Ben-Gvir au atras condamnări vehemente în întreaga lume, Egiptul, Iordania, Arabia Saudită, Turcia și Emiratele Arabe Unite alăturându-se palestinienilor în condamnarea acestuia. Conducerea palestiniană a calificat intruziunea drept „o provocare fără precedent”.

Ministerul palestinian de externe a declarat că „condamnă cu fermitate luarea cu asalt a Moscheii Al-Aqsa de către ministrul extremist Ben-Gvir și o consideră o provocare fără precedent și o escaladare periculoasă a conflictului”. Între timp, prim-ministrul palestinian Mohammad Shtayyeh l-a acuzat pe Ben-Gvir că a organizat călătoria ca parte a unei încercări de a transforma sanctuarul „într-un templu evreiesc”, un obiectiv al multor persoane din extrema dreaptă israeliană.

Netanyahu și-a amânat vizita în Emiratele Arabe Unite

Hamas, grupul care guvernează Fâșia Gaza asediată, a avertizat că demersul lui Ben-Gvir echivalează cu trecerea unei „linii roșii”. Armata israeliană a declarat că o rachetă a fost lansată din Gaza marți seară, dar că aceasta a aterizat pe teritoriul palestinian.

Premierul Benjamin Netanyahu a emis marți târziu o declarație în care susținea că „s-a angajat să mențină strict status quo-ul, fără schimbări, pe Muntele Templului (complexul Moscheii Al-Aqsa)”.

Marți, presa israeliană a relatat că vizita planificată a lui Netanyahu în Emiratele Arabe Unite săptămâna viitoare a fost amânată până în februarie, deși surse apropiate liderului israelian au negat că aceasta ar avea vreo legătură cu incidentul de la Al-Aqsa. Liderul opoziției israeliene și fostul premier Yair Lapid a avertizat luni că intrarea planificată a lui Ben-Gvir în incintă va duce la violențe și a calificat-o drept o „provocare deliberată care va pune vieți în pericol”.

Între timp, SUA, cel mai apropiat aliat al Israelului, și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la aceste evoluții. „Suntem profund îngrijorați de orice acțiune unilaterală care are potențialul de a exacerba tensiunile tocmai pentru că ne dorim să se întâmple contrariul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Complexul Moscheii Al-Aqsa este sfânt atât pentru musulmani, cât și pentru evrei

„Statele Unite susțin cu fermitate menținerea status quo-ului istoric în ceea ce privește locurile sfinte din Ierusalim”. Price a adăugat că orice acțiune unilaterală care subminează status quo-ul este „inacceptabilă”. Complexul Moscheii Al-Aqsa, cunoscut sub numele de Muntele Templului pentru evrei, este sfânt atât pentru musulmani, cât și pentru evrei.

Cu toate acestea, evreii au crezut în mod tradițional că situl este prea sfânt pentru a fi călcat în picioare. Marți, rabinul șef sefard al Israelului, Yitzhak Yosef, l-a criticat pe Ben-Gvir pentru că a intrat în Al-Aqsa.”Ce vor spune oamenii când vor vedea un ministru, un evreu practicant, care sfidează poziția rabinatului?”, a întrebat el, potrivit aljazeera.com.

Complexul (cunoscut și sub numele de al-Haram al-Sharif de către musulmani) este o piață largă, înconjurată de ziduri, în inima Orașului Vechi din Ierusalimul de Est ocupat, care încorporează Moscheea Al-Aqsa și Domul Stâncii. Complexul a fost administrat continuu de musulmani, în cadrul unui waqf (dotare religioasă), timp de sute de ani.

Waqf-ul finanțat de Iordania a continuat să administreze situl din 1967, în timp ce Israelul deține controlul de securitate. Conform unui acord de lungă durată, status quo-ul sitului permite doar rugăciunea musulmanilor, iar vizitele nemusulmanilor sunt permise doar la anumite ore. Israelul a ocupat Ierusalimul de Est, unde se află Aal-Aqsa, în timpul războiului arabo-israelian din 1967. Acesta a anexat întregul oraș în 1980, într-o mișcare care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internațională.