Infofinanciar > Lumea la zi > Cine este inventatorul dronelor care au îngrozit Armata Roșie? I se mai spune și „Elon Musk”
Lumea la zi

Cine este inventatorul dronelor care au îngrozit Armata Roșie? I se mai spune și „Elon Musk”

Drona
sursa resboiu.ro

Este vorba despre Selciuk Bayraktar, acesta a inventat drone care i-au terifiat pe ruşi. Militarii ucraineni au compus un cântec în cinstea lui. 

Așa zisul Elon Musk al Turciei a absolvit Universitatea Tehnică din Istanbul, apoi a studiat la Universitatea din Pennsilvanya. Cu o diplomă de master, după ce a zburat cu două drone în formaţie la o bază americană din statul Goergia și-a început drumul în domeniul aeronavelor fără pilot. În 2015, drona ucigaşă prezentă acum în spaţiul aerian al Ucrainei, lovea pentru prima dată. Un test real făcut într-un teatru de război asupra luptătorilor kurz s-a dovedit a fi un real succes. 

Nu este o jucărie pentru copii, ci o reală armă pentru soldați

Această dronă, de tip Bayraktar TB2 a surprins întreaga lume de când a început războiul din Ucraina. Cu o precizie greu de egalat, trimite bombe ghidate cu laser care distrug totul pe o rază de câţiva metri pătraţi. 

„Cred că este un simbol al rezistenţei. Le dau speranţă, cred. Oamenii din Ucraina îşi apără pământurile natale de o ocupaţie ilegală. Asta fac oamenii şi liderii curajoşi din Ucraina”, a spus Selcuk Bayraktar. Cel care a inventat arma zburătoare, Selcuk Bairaktar, este fiul unuia dintre cei mai mari producători de arme din Turcia şi ginerele preşedintelui Erdogan

Cât succes au avut aceste drone în războiul din Ucraina

Văzând evenimentele de pe terenul ucrainean, este greu de estimat cât de des și cu cât succes și-a folosit țara, dronele turcești până acum, a făcut public Mauro Gilli, cercetător principal în tehnologie militară și securitate internațională la ETH Zurich, pentru site-ul turcesc Al Jazeera.

„Au existat câteva înregistrări video în care se presupune că se arată utilizarea dronelor TB2. Desigur, informațiile în acest moment sunt fragmentate și trebuie luate în considerare cu prudență. Știm că Ucraina a cumpărat TB2 în ultimii ani și că Turcia și Ucraina au semnat un acord pentru producerea între granițele ucrainene a TB2 – dar, din câte știu, producția nu a început încă. Se presupune că unele avioane de transport au livrat niște drone cu puțin timp înainte de începerea ostilităților cu Rusia”, a declară Mauro Gilli.