Infofinanciar > Info > Prigojin, șeful mercenarilor ruși, se află într-o poziție dificilă cu Vladimir Putin. De la prieteni la dușmani?
Info

Prigojin, șeful mercenarilor ruși, se află într-o poziție dificilă cu Vladimir Putin. De la prieteni la dușmani?

Evgheni Prigojin și Vladimir Putin sursa foto newsweek.com
sursa foto newsweek.com

Adepții apropiați ai Rusiei urmăresc îndeaproape tensiunile emergente între Kremlin și șeful companiei militare private rusești, Grupul Wagner, transmite CNBC.

Nu există dragoste pierdută între șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, și Ministerul rus al Apărării, Prigojin criticându-i în mod deschis și repetat pe cei mai înalți oficiali ai ministerului.

Prigojin, se află acum într-o poziție mai precară cu Vladimir Putin

Săptămâna aceasta au apărut tensiuni între Kremlin și șeful companiei militare private rusești, Grupul Wagner, în timp ce președintele Vladimir Putin părea să ia partea unei dispute de lungă durată și foarte publice între mercenarii ruși și Ministerul Apărării.

Este binecunoscut faptul că nu există dragoste pierdută între șeful deschis al Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, și Ministerul rus al Apărării; Prigojin i-a criticat în mod deschis și repetat pe cei mai înalți oficiali ai ministerului, inclusiv pe ministrul apărării, Serghei Șoigu, în declarații încărcate de înjurături care au criticat strategia militară a Rusiei în Ucraina.

De asemenea, el a acuzat înalți oficiali din domeniul apărării de trădare și de reținerea în mod deliberat de muniție pentru Grupul Wagner, care a petrecut luni de zile luptând în Bakhmut, epicentrul ostilităților intense din Ucraina.

Prigojin a fost foarte atent să nu îndrepte nicio critică publică la adresa Kremlinului și a lui Putin și este unul dintre asociații și susținătorii de lungă durată ai președintelui.

Acum, însă, se pare că apar tensiuni între Prigojin și conducerea rusă, ceea ce îl pune într-o poziție precară față de președintele rus.

În timp ce Wagner a avut utilitatea sa în Ucraina (și, se poate spune, s-a putut lăuda cu unele câștiguri acolo unde armata regulată a Rusiei nu a reușit), Ministerul rus al Apărării a ținut să limiteze influența grupului și, în special, pe cea a lui Prigojin, arată CNBC.

Scandal și cu Șoigu

Cea mai recentă măsură pentru a ține în frâu grupul de mercenari a venit sâmbăta trecută, când Șoigu a anunțat că „formațiunile de voluntari” și companiile militare private vor trebui să semneze contracte direct cu ministerul până la 1 iulie.

Ministerul a susținut că „acest lucru va oferi formațiunilor de voluntari statutul juridic necesar, va crea abordări comune pentru organizarea unui sprijin cuprinzător și îndeplinirea sarcinilor lor”, potrivit agenției de știri de stat TASS.

Prigojin a reacționat la acest anunț cu sfidarea caracteristică, declarând duminică că „Wagner nu va semna niciun contract cu Șoigu”, adăugând că ordinul nu se aplică Grupului Wagner.

Dar apoi, demersul de aplicare a contractelor cu companiile militare private a fost aprobat în mod explicit de Putin marți, președintele afirmând că dorește ca legea să fie modificată pentru a legaliza activitățile acestora.

„Aceasta este singura modalitate de a asigura garanții sociale (pentru luptătorii mercenari), deoarece (în prezent) nu există niciun contract cu statul și niciun contract cu Ministerul Apărării”, a declarat Putin unui grup de corespondenți de război.

În mod remarcabil, în ciuda comentariilor lui Vladimir Putin, Prigojin a refuzat din nou să semneze vreun contract, declarând miercuri că „atunci când am început să participăm la acest război, nimeni nu a spus că vom fi obligați să încheiem acorduri cu Ministerul Apărării”, a declarat el pe Telegram, potrivit unei traduceri realizate de Google.

El a adăugat că „niciunul dintre luptătorii PMC Wagner nu este pregătit să meargă din nou pe calea rușinii. Și, prin urmare, nimeni nu va semna contracte”.