Infofinanciar > Lumea la zi > China pune presiune pe SUA! Beijingul își dotează submarinele cu rachete balistice nucleare
Lumea la zi

China pune presiune pe SUA! Beijingul își dotează submarinele cu rachete balistice nucleare

Submarine nucleare SUA
Sursa foto: US Navy

China menține pentru prima dată cel puțin un submarin cu rachete balistice nucleare în permanență activ, potrivit unui raport al Pentagonului, ceea ce pune presiunea asupra Statelor Unite și a aliaților săi în timp ce încearcă să contracareze armata în creștere a Beijingului.

Șase submarine cu rachete balistice din clasa Jin efectuează patrule „aproape continue” din Insula Hainan în Marea Chinei de Sud. Echipate cu o nouă rachetă balistică cu rază de acțiune mai mare, acestea pot lovi partea continentală a Statelor Unite, spun analiștii.

Nota din raportul de 174 de pagini a atras puțină atenție atunci când a fost publicată la sfârșitul lunii noiembrie, dar arată îmbunătățiri cruciale ale capacităților chineze, potrivit a patru atașați militari regionali familiarizați cu operațiunile navale și a altor cinci analiști de securitate.

China montează rachete balistice pe submarine

Chiar dacă acordul AUKUS va permite Australiei să își echipeze primele submarine cu propulsie nucleară în următoarele două decenii, patrulările constante ale rachetelor balistice chinezești pe mare pun presiune asupra resurselor Statelor Unite și ale aliaților săi, care își intensifică desfășurările în stilul Războiului Rece.

„Vom dori ca SSN-urile noastre să încerce să le urmărească… astfel încât solicitările suplimentare pentru resursele noastre să fie clare”, a declarat Christopher Twomey, un cercetător în domeniul securității la Școala navală postuniversitară a SUA din California, vorbind în calitate privată. SSN este o denumire americană pentru un submarin de atac cu propulsie nucleară. „Dar ideea aici este că informațiile, patrulările aproape continue s-au schimbat atât de rapid încât nu știm ce s-a mai schimbat”, a adăugat Christopher Twomey.

Noile patrule implică îmbunătățiri în multe domenii, inclusiv în logistică, comandă și control și armament. Ele arată, de asemenea, cum China începe să își opereze submarinele cu rachete balistice în același mod în care Statele Unite, Rusia, Marea Britanie și Franța au făcut-o timp de decenii, spun atașații militari, foștii submariniști și analiștii de securitate.

„Patrulele lor de descurajare” le permit să amenințe cu un contraatac nuclear chiar dacă rachetele și sistemele de pe uscat sunt distruse. Conform doctrinei nucleare clasice, acest lucru descurajează un adversar să lanseze un atac inițial. În prezent, submarinele chineze sunt echipate cu o rachetă de a treia generație, JL-3, a declarat generalul Anthony Cotton, comandantul Comandamentului Strategic al SUA, în cadrul unei audieri în Congres în luna martie.

Submarinele pot lovi ținte aflate la 10.000 de kilometri

Cu o rază de acțiune estimată la peste 10.000 de kilometri (6.214 mile) și transportând mai multe focoase, JL-3 permite Chinei să ajungă pentru prima dată în Statele Unite continentale din apele de coastă chinezești, se arată în raportul Pentagonului.

Rapoartele anterioare precizau că JL-3 nu ar urma să fie desfășurat până când China nu își va lansa submarinele de ultimă generație Type-096 în anii următori. Ministerul chinez al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la raportul Pentagonului și la desfășurarea submarinelor sale. Pentagonul nu a comentat evaluările sale anterioare sau dacă desfășurările chinezești au reprezentat o provocare operațională.

Astfel de submarine sunt armele de bază pentru vânătoarea submarinelor cu rachete balistice, susținute de nave de suprafață și de avioane de supraveghere P-8 Poseidon. De asemenea, SUA dispune de senzori pe fundul mării în culoarele maritime cheie pentru a ajuta la detectarea submarinelor.

Timothy Wright, analist în domeniul apărării la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra, a declarat că forțele americane ar putea probabil să facă față situației în prezent, dar va trebui să angajeze mai multe mijloace în următorii 10 până la 15 ani, odată ce vor începe patrulările mai invizibile Type-096.

Extinderea rapidă a forțelor sale nucleare de către China înseamnă că strategii americani trebuie să se confrunte pentru prima dată cu doi „adversari nucleari de la egal la egal”, alături de Rusia, a adăugat Wright.

„Acest lucru va fi îngrijorător pentru Statele Unite, deoarece va întinde apărarea americană, va ține mai multe ținte în pericol și va trebui să le răspundă cu capacități convenționale și nucleare suplimentare”, a completat analistul.

Probleme legate de comunicații și comandă

De ani de zile, se crede că marina chineză are capacitatea de a efectua patrule de descurajare, dar problemele legate de comandă, control și comunicații au încetinit desfășurarea acestora, spun atașații militari și analiștii. Comunicațiile sunt cruciale și complexe pentru submarinele cu rachete balistice, care trebuie să rămână ascunse ca parte a misiunii lor. Submarinele din clasa Jin, care se așteaptă să fie înlocuite de Type-096 în următorul deceniu, sunt relativ zgomotoase și ușor de urmărit, au declarat atașații militari.

„Ceva în ceea ce privește autoritatea de comandă trebuie, de asemenea, să se fi schimbat, dar noi pur și simplu nu avem oportunități foarte bune de a discuta cu chinezii despre acest tip de lucruri”, a declarat Twomey.

Hans Kristensen, directorul proiectului de informații nucleare de la Federația Oamenilor de Știință Americani, a declarat că, în opinia sa, problemele legate de comandă și comunicații rămân o „muncă în desfășurare”.

„În timp ce China a făcut probabil progrese în ceea ce privește stabilirea unei comenzi și a unui control sigur și semnificativ din punct de vedere operațional între Comisia militară centrală și SSBN, pare puțin probabil ca această capacitate să fie completă sau neapărat pe deplin întărită pentru luptă”, a adăugat Twomey, folosind literele de desemnare pentru un submarin cu rachete balistice cu propulsie nucleară, potrivit reuters.com.

Doi cercetători de la un institut de pregătire a marinei chineze din Nanjing au avertizat într-o revistă de război subacvatic din 2019 cu privire la slaba organizare și coordonare a comenzii în rândul forțelor submarine. De asemenea, documentul a îndemnat la îmbunătățiri în ceea ce privește capacitatea de atac nuclear lansat de submarine.

Marina trebuie „să consolideze submarinele nucleare cu rachete balistice care patrulează pe mare, astfel încât să se asigure că acestea au mijloacele și capacitățile necesare pentru a efectua operațiuni secundare de contraatac nuclear atunci când este necesar”, au scris cercetătorii.

Bastion în Marea Chinei de Sud

Odată cu apariția rachetei JL-3, Kristensen și alți analiști se așteaptă ca strategii chinezi să își păstreze submarinele cu rachete balistice în apele adânci din Marea Chinei de Sud, pe care China a fortificat-o cu un șir de baze, mai degrabă decât să riște patrularea în Pacificul de Vest.

Collin Koh, cercetător în domeniul securității la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore, a declarat că Beijingul și-ar putea păstra submarinele cu rachete balistice într-un „bastion” de ape protejate în apropierea coastelor sale. „Dacă aș fi planificatorul, aș vrea să îmi păstrez activele de descurajare strategică cât mai aproape de mine, iar Marea Chinei de Sud este perfectă pentru asta”, a declarat Koh.

Se crede că Rusia păstrează majoritatea celor 11 submarine cu rachete balistice ale sale în mare parte în bastioane în largul coastelor sale arctice, în timp ce navele americane, franceze și britanice se deplasează mai mult, au declarat trei analiști.

Kristensen a declarat că desfășurarea mai numeroasă a submarinelor chineze a însemnat că armatele APL și SUA se „freacă” din ce în ce mai mult una de cealaltă ceea ce crește șansele unui conflict accidental. „Americanii, desigur, încearcă să se bage în acel bastion și să vadă ce pot face și ce trebuie să facă, așa că acolo se poate crea tensiune și pot apărea incidente”, a conchis Kristensen.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.