Infofinanciar > Lumea la zi > Cererea crescută de biocombustibil ne va arunca într-o criză mondială. Riscăm să rămânem fără banalul ulei de gătit
Lumea la zi

Cererea crescută de biocombustibil ne va arunca într-o criză mondială. Riscăm să rămânem fără banalul ulei de gătit

criza uleiului de gătit: sursă foto: stirileprotv.ro
FOTO: stirileprotv.ro

Cererea tot mai mare la nivel global de biocombustibil poate genera o criză a uleiurilor vegetale care sunt utilizate atât pentru gătit cât și pentru propulsia camioanelor și a avioanelor.

Toate statele lumii depun eforturi consistente pentru a identifica surse alternative de energie, guvernele își reduc dependența de combustibilii tradiționali prin extragerea energiei produse de plante precum soia boabe sau canola și chiar din grăsimi animale.

Cererea este atât de mare, încât producătorii de biocombustibili utilizează chiar și uleiul de gătit uzat dar și produsul rezidual rezultat la finalul procesării uleiului de palmier.

Argentina este cel mai mare exportator de soia la nivel mondial

Din păcate, planurile ambițioase în materie de utilizarea biocombustibililor ar putea să genereze noi provocări. Fenomene meteo extreme dar și războiul afectează livrările de ulei vegetal.

O secetă severă a afectat grav culturile de soia din America de Sud în special din Argentina, care, de altfel, este cel mai mare exportator de soia la nivel mondial. În Europa, restricțiile care vizează utilizarea pesticidelor vor limita însămânțările de rapiță, iar războiul din Ucraina limitează de asemenea exporturile de ulei de floarea soarelui.

În aceste condiții, se estimează că producția de ulei vegetal va încetini, biocombustibilii ar putea aduce piața mondială într-o situație deficitară chiar în a doua jumătate a acestui an, potrivit explicației oferite de Thomas Mielke, director general la firma de analiză Oil World. Acesta subliniază că biocombustibilii reprezintă o mare parte din piața de ulei vegetal, însă reprezintă o mică parte din cererea de energie. Cei mari consumatori de motorină bio sunt Statele Unite, Europa, Brazilia și Indonezia.

Uleiurile vegetale sunt din ce în ce mai des folosite în componența biocombustibililor

În Statele Unite se folosește un amestec de ulei de soia, de rapiță neagră, ulei de gătit uzat și grăsimi animale. La nivelul continentului european, biodieselul este produs din reziduuri și ulei de rapiță. Indonezia folosește uleiul de palmier iar Brazilia se bazează pe uleiul de soia. Acest trend ar urma să fie benefic pentru uleiul de palmier, un produs care, în ultimii ani a fost supus unei analize amănunțite din cauza informațiilor privind defrișarea pădurilor și folosirea forței de muncă obligatorii.

Președintele firmei de consultanță agricolă LMC International LTD, James Fry, susține că o parte din cerere se va răsfrânge și asupra uleiului de palmier din cauza faptului că uleiurile vegetale sunt din ce în ce mai des folosite în componența biocombustibililor. Însă, există posibilitate ca piața uleiului de palmier să nu fie capabilă să mențină pasul cu cererea tot mai crescută. Doar Indonezia și Malaezia sunt responsabile pentru 85% din oferta mondială.

Thomas Mielke, directorul general al Oil World precizează că obiectivele ar trebui să fie flexibile și să permită ajustări temporare în eventualitatea unor șocuri de aprovizionare. Luând în considerare importanța politicilor în lanțul mondial al uleiurilor și grăsimilor, orice modificări ar trebui să fie moderate deoarece pot produce un impact devastator, potrivit digi24.ro.