Lumea la zi

Europa, disperată să cumpere motorină rusească! Prețul mediu al carburantului va crește cu 470% față de perioada antebelică

Pompă
Pompă, Sursă foto: Economedia

Statele europene se grăbesc să cumpere motorină din Rusia, până când oficialii UE și CE vor stabili noi interdicții Moscovei care, indirect, vor duce la creșterea prețurilor la pompă. Însă, spun jurnaliștii CNN, stocurile realizate pe ultima sută de metri cu carburant rusesc nu vor preveni în totalitate un nou șoc resimțit de consumatori.

Furnizorul de date energetice Vortexa a anunțat că țările europene au stocat în primele două săptămâni ale lunii ianuarie aproximativ 8 milioane de barili de motorină rusească.

Această cifră este apropiată de cea înregistrată la importurile pe care țările europene le-au făcut din Rusia înainte ca Moscova să invadeze Ucraina.

Rusia rămâne încă în top

Potrivit datelor Rystad Energy, Federația Rusă încă este principalul furnizor de carburant diesel al blocului comunitar, acoperind 29% din totalul importurilor de motorină de anul trecut.

Odată cu începerea războiului din Ucraina, Europa a încercat prin mai multe mijloace să se debaraseze de aprovizionarea cu petrol și gaze naturale din Rusia.

Astfel, până acum, țările UE au reușit să-și reducă considerabil cantitatea de țiței rusesc importată. Însă, același lucru nu s-a întâmplat și în cazul motorinei, de care Europa încă este dependentă de Rusia, întrucât este mult mai greu de găsit o sursă alternativă, scriu cei de la Antena 3 CNN.

Prețul motorinei va exploda în 2023

Director de cercetare la institutul Wood Mackenzie, Mark Williams, este de părere că piața globală a motorinei va fi restrânsă în urma interdicțiilor de import impuse de UE.

În opinia expertului, acest scenariu nu se va materializa dacă Rusia va reuși să-și vândă cantitățile de carburant în America Latină și Africa. De obicei, aceste regiuni cumpără motorină din Statele Unite.

Practic, acest lucru ar face ca SUA să-și vândă cantitățile spre Europa, înlocuind golul lăsat de Moscova, spune Williams.

Însă, și această alternativă vine cu costuri mai mari. Expertul a atras atenția că importul de motorină din Statele Unite sau Arabia Saudită va crește automat tarifele de transport, lucru care, implicit, va duce la majorarea prețurilor de consum.

„Ne așteptăm să crească prețurile la motorină în Europa. Așteptăm un vârf în februarie – martie”, a mai precizat Williams.

În acest context, estimările institutului Wood Mackenzie arată că, în primele trei luni din 2023, tariful unui baril de carburant diesel va ajunge, în medie,  la un nivel de 470% față de prețul mediu pentru întregul an 2021 (ultimul an înainte de a începe invazia Rusiei).

Comisia Europeană a precizat că, în data de 9 ianuarie 2023, prețul mediu la pompă al litrului de motorină în UE a atins 1,77 euro (aproximativ 8,73 lei). Tariful este în creștere cu 0,27 euro față de acum un an.

Lovitură încasată de Franța

Datele Vortexa arată că Franța, a doua economie a Europei, este mai mare cumpărător de motorină. De aceea, statul condus de Emannuel Macron va fi printre cele mai lovite state de blocarea importurilor de carburant diesel rusesc.

Însă, efectele interdicțiilor nu vor fi resimțite imediat în Europa, întrucât „bătrânul continent” are deja stocate cantități mari de motorină.

Totodată, Uniunea Europeană „și-a făcut treaba pentru a găsi furnizori alternativi”, a spus Williams, printre care Kuweit, scriu cei de la G4Media.