Infofinanciar > Lumea la zi > Cea mai mare centrală nucleară din Europa se află în pericol! Rusia dă vina pe Ucraina pentru bombardamentele asupra acesteia
Lumea la zi

Cea mai mare centrală nucleară din Europa se află în pericol! Rusia dă vina pe Ucraina pentru bombardamentele asupra acesteia

Centrala-nucleara-Zaporojie-Foto-IMPACT.ro
sursa: IMPACT.ro

 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că Ucraina continuă să bombardeze centrala nucleară de la Zaporojie, creând în mod deliberat amenințarea unei posibile catastrofe nucleare. 

 Șoigu a declarat că forțele rusești iau „toate măsurile” pentru a se asigura de siguranța centralei nucleare din orașul Zaporojie, cea mai mare din Europa, în fața a ceea ce acesta a numit „terorism nuclear” din partea Kievului. 

Ucraina neagă că ar fi în spatele atacurilor de la Zaporojie 

 Ucraina neagă că ar fi bombardat instalația de la Zaporojie, care se află sub controlul forțelor rusești încă din primele zile ale războiului. Kievul a acuzat Rusia că ea este de fapt cea care a țintit asupra centralei. Cu foarte puțin timp în urmă, Ucraina a declarat că în doar 7 zile , 400 de rachete au lovit orașul Zaporojie, rușii țintind în special spre infrastructura acestuia. Este greu de crezut că ucrainenii sunt cei care și-ar bombarda propria industrie energetică. 

Șeful administrației din Zaporojie a anunțat că nu există victime în urma bombardamentelor constante asupra orașului, cel puțin nu directe. Ucraina continuă să sufere de atacuri asupra infrastructurii, ceea ce îi afectează pe civili: „Inamicul continuă să-i terorizeze pe locuitorii centrului regional. Atacuri cu rachete au avut loc în cursul nopții de (duminică spre luni, n. red.) asupra infrastructurii industriale a orașului. Potrivit informațiilor disponibile, nu există răniți.” 

Rusia „apără” centrala nucleară din Zaporojie 

 „Unitățile noastre iau toate măsurile pentru a asigura siguranța centralei nucleare din Zaporojie”, le-a spus Șoigu șefilor săi militari într-o teleconferință, a cărei transcriere prescurtată a fost publicată de Ministerul Apărării. 

 „La rândul său, regimul de la Kiev încearcă să creeze aparența unei amenințări de catastrofă nucleară continuând să bombardeze în mod deliberat situl”, a adăugat el. 

 Șoigu a declarat că Ucraina a tras 33 de obuze de calibru mare asupra centralei în ultimele două săptămâni. Majoritatea au fost interceptate de apărarea aeriană rusă, a spus el, deși „unele au lovit obiecte care afectează funcționarea sigură a centralei nucleare”. 

„Noi clasificăm aceste atacuri ale trupelor ucrainene drept terorism nuclear”, a adăugat el. 

Centrala nu este în siguranță

Atât Moscova, cât și Kievul se acuză reciproc pentru atacurile asupra instalației. De asemenea, Kievul a acuzat Moscova că folosește centrala drept depozit de arme de facto. 

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, face presiuni pentru crearea unei zone de securitate în jurul centralei, temându-se de un potențial dezastru asemănător celui de la Cernobîl. 

Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov, a declarat marți că există o „dinamică pozitivă” în discuțiile cu AIEA cu privire la această idee, a relatat agenția de știri TASS, citată de Reuters